Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Velké ocenění. Jan Veselý byl vyhlášen nejlepším hráčem basketbalové Euroligy

Sport

  8:13
Vitoria - Basketbalista Jan Veselý z Fenerbahce byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony Evropské ligy. Devětadvacetiletý reprezentační pivot ovládl anketu novinářů a fanoušků jako první Čech, na galavačeru v dějišti závěrečného turnaje Final Four ve Vitorii byl navíc zvolen i do nejlepší pětky ročníku a získal i ocenění za moment sezony.

Basketbalista Jan Veselý. foto: Twitter Basket Dergisi.

Veselý, který předloni s Fenerbahce získal v Eurolize titul, pomohl týmu k vítězství v základní části a pátému postupu do Final Four za sebou. Lepší bilanci má pouze CSKA Moskva, který si na závěrečném turnaji zahrál osmkrát za sebou v letech 2003 až 2010 a 2012 až 2019.

„Abych byl upřímný, tak jsem překvapený,“ řekl Veselý, který ve 30 odehraných zápasech zaznamenal v průměru 12,5 bodu, 4,9 doskoku a 2,4 asistence. „K ceně mi pomohli trenéři, spoluhráči, prostě celé Fenerbahce. Nejsem hráč, který by hrál sám, ale potřebuji k sobě tým, který mi pomáhá, a já pak pomáhám jemu,“ dodal.

Basketbalista Jan Veselý.
Český basketbalista Fenerbahce Istanbul zdraví fanoušky po úspěšném semifinále...

Veselý ocenění získal i přesto, že část sezony zmeškal kvůli zranění a s Fenerbahce v pátek vypadl v semifinále s městským rivalem Anadolu Efes a do čtvrtého finále za sebou nepostoupil. „Nevěřil jsme v to. Měl jsem dobrou sezonu, ale kvůli zranění na konci jsem nehrál tolik, kolik jsem si představoval. Tohle je velká věc,“ dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!