Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Strýcová po bitvě porazila Siniakovou, v semifinále Prague Open je i Plíšková

Sport

  16:15aktualizováno  20:50
PRAHA - Dvě české tenistky si zahrají semifinále turnaje WTA v Praze. Barbora Strýcová vydřela postup přes Kateřinu Siniakovou, kterou za dvě hodiny a 40 minut porazila 6:3, 5:7 a 6:3. Poté ji napodobila Kristýna Plíšková, která zdolala Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 6:7, 6:4 a 6:2. Obě domácí hráčky na sebe mohou narazit v sobotním finále.

Barbora Strýcová se raduje z výhry po velké bitvě s Kateřinou Siniakovou. foto: youtube.comČTK

Třetí nasazená Strýcová i Kristýna Plíšková si na J&T Banka Prague Open na antuce ve Stromovce zahrají mezi nejlepšími čtyřmi poprvé.

Siniaková a Strýcová postoupily v Praze do čtvrtfinále, Wozniacká končí

Strýcová v úvodu duelu se Siniakovou dominovala, po 17 minutách vedla 4:0 a málokdo by si vsadil, že se bude hrát ještě dlouho. Ve druhém setu ale Siniaková hru vyrovnala. Za stavu 4:3 pro Strýcovou si Siniaková nechala obvázat pravý stehenní sval a poté zvládla koncovku druhé sady.

Ve třetím setu rozhodla Strýcová brejkem na 4:2 a zápas ukončila se štěstím při třetím mečbolu. Až hlavní rozhodčí při něm musela potvrdit aut po úderu Siniakové. „Ve třetím setu jsem byla trošičku aktivnější a šla jsem si pro to,“ řekla Strýcová, která oplatila Siniakové předloňskou porážku ze stejné fáze turnaje.

V semifinále se jednatřicetiletá Strýcová střetne s německou kvalifikantkou Monou Barthelovou (82. v žebříčku WTA), s kterou má bilanci 3:3, ale poslední tři zápasy vyhrála. „Výhra ve čtvrtfinále mi dala sebevědomí, ale v dalším utkání musím hrát zase o něco líp. S Monou se známe, dobře čte hru a já musím hrát pestře,“ řekla Strýcová.

V semifinále je letos již potřetí (Sydney a Biel), ale do finále ještě nepostoupila. Pokud by to dokázala v Praze, zahrála by si o titul na okruhu WTA znovu po sedmi letech. V roce 2010 hrála na Štvanici své první velké finále dvouhry a Maďarce Ágnes Szávayové tehdy podlehla ve třech setech.

Kristýna Plíšková, dvojče světové trojky Karolíny, která v Praze v roli jedničky vypadla hned v prvním kole, vstoupila do čtvrtfinále špatně. Hodně chybovala a ve výměnách zaostávala. „Myslela jsem si, že jsem favoritka, ale byla jsem tuhá a nervózní,“ komentovala prohraný první set v tie-breaku.

Trenér Martin Fassati 58. hráčku světového žebříčku zklidnil. Fedcupová reprezentantka zlepšila servis, převzala iniciativu a další dva sety proti kvalifikantce ze 144. místa pořadí WTA získala. „Je to moje první semifinále letos a ještě v Praze, tak jsem nadšená,“ radovala se vítězka loňského turnaje WTA v Taškentu.

V prvním kole vyhrála v české metropoli zápas po deseti letech, ve druhém měla hrát s Lucií Šafářovou, která však kvůli nemoci nenastoupila. Dnes si připsala druhou výhru na antuce. „Všichni se mi smáli a odepisovali na antuce, ale udělala jsem pokrok v pohybu, což je velké plus a doufám, že to pro mě ještě nekončí,“ řekla Plíšková.

Tenisový turnaj žen Prague Open, 2. kolo. Barbora Strýcová z ČR v utkání se...
Tenisový turnaj žen Prague Open, 2. kolo. Kateřina Siniaková z ČR proti Natalji...

V semifinále Plíšková narazí buď na Chorvatku Anu Konjuhovou, nebo Lotyšku Jelenu Ostapenkovou. Jejich zápas byl za stavu 1:1 na sety a 1:1 v rozhodující třetí sadě přerušen kvůli tmě a bude se dohrávat v pátek dopoledne.

Už v pátek je na pořadu finále čtyřhry a je jisté, že bude mít českou vítězku. Bývalá deblová světová jednička Květa Peschkeová si společně s Němkou Lenou Grönefeldovou zahraje o titul proti českému páru Siniaková, Lucie Hradecká.

Tenisový turnaj žen v Praze ve Stromovce (antuka, dotace 250 000 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále: Kristýna Plíšková - Haddadová Maiaová (Braz.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:2, Barthelová (Něm.) - Giorgiová (It.) 7:6 (7:0), 7:6 (8:6), Strýcová - Siniaková (8-ČR) 6:3, 5:7, 6:3.

Čtyřhra - semifinále: Peschkeová, Grönefeldová (Něm.) - Muhammadová, Rosolská (4-USA/Pol.) 6:4, 6:2.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...