Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Atletka na ME bouřlivě slavila stříbrnou medaili. Jenže ve špatném kole

Sport

  10:56
BERLÍN/PRAHA - Pokud bychom na v neděli skončeném mistrovství Evropy v atletice měli hledat nějakého nešťastníka, nemuseli bychom chodit daleko. Titul největšího smolaře pro sebe získala izraelská běžkyně Lonah Salpeterová.

Běžkyně Salpeterová po proběhnutí „správným“ cílem. foto: Reprofoto

Rodačky z Keni, která ale nyní reprezentuje Izrael, měla skvěle rozběhnutý běh na 5000 metrů. Kolo před koncem se držela po boku vedoucí Sifan Hassanové na druhém místě. Do cílové rovinky vložila veškeré své úsilí, ale Hassanovou nepředběhla. I tak se ovšem po proběhnutí cílem radovala ze zisku cenného kovu.

Ovšem jen do té chvíle, než uviděla Hassanovou sprintující do závěrečného kola.

Salpeterová si totiž špatně přečetla elektronickou tabuli u trati. Myslela si tedy, že už je v posledním kole, a běží si nejhůře pro stříbrnou medaili.

Jakmile zjistila svůj omyl, zkusila se ještě vrátit zpět do závodního tempa. Jenže v tom jí zabránil jak úbytek sil z chybného finiše, tak vypadnutí z koncentrace právě po mylném protnutí cílové pásky.

Brzy se před ní dostala jak Britka McColganová, tak reprezentantka Turecka Canová.

Atletka Izraele Sanpeterová.

Na Salpeterovou tak zbylo nepopulární čtvrté místo, které jí poté, co měla vše ve svých rukou, muselo zhořknout ještě více. Nelze se tak divit její reakci po „správném“ proběhnutí cílem.

Ale i kdyby atletka doběhla ve správném kole, na jejích medailových ambicích by to nic nezměnilo. Hned v úvodu závodu totiž vyšlápla ze své dráhy a byla diskvalifikována.

Nicméně i když ztráta medaile z běhu na 5000 metrů mrzí, Salpeterová si medaili z ME přesto odváží. V závodě na dvojnásobnou vzdálenost, tedy 10 000 metrů, si doběhla pro zlato.

Autoři: