Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Japonci se před OH obávají extrémních teplot, testují sněhové rozprašovače

Japonci otestovali sněhové rozprašovače. foto: Toshifumi Kitamura/Agence France-Presse

Tokio - Již za deset měsíců vypukne v Tokiu letní olympiáda. Japonští organizátoři tak řeší problémy i všemožné detaily, aby právě jejich hry dopadly skvěle. Jedna z aktuálních nejistot se týká vodáckého areálu. Ten nedisponuje krytou tribunou, a diváci tak budou po celou dobu závodů vystaveni úpornému slunečnímu svitu a vysokým teplotám.
  10:04

Již 32. olympijské hry vypuknou 24. července 2020 v Tokiu. Japonští organizátoři tak řeší všemožné detaily, aby právě jejich OH dopadli skvěle. Aktuálně jim na stole leží jeden vážnější problém. Ve vodáckém areálu v Tokiu totiž není krytá tribuna a diváci tak budou po celou dobu vystavení slunečnímu svitu.

Japonci se obávají, že ve vodáckém areálu, který nenabízí jedinou možnost ukrytí se ve stínu, budou fanoušci vystaveni vysokým teplotám a neustávajícímu slunečnímu svitu. Aby se je pokusili udržet osvěžené a v pohodlí, otestovali sněhové rozprašovače. Stroje, které vyprodukují až 300 kilo umělého sněhu.

Výsledek? Bezvýznamný. Před sněhovým závanem byla naměřená teplota 25,1 stupně Celsia. Po? Naprosto stejná. „Výsledek nebyl podle očekávání, ale sníh měl i jiné zásluhy,“ okomentoval nepovedenou akci Takashi Okamura z organizačního výboru. „Výhodou tohoto stroje je, že má rozprašovací zařízení, které pomáhá divákům cítit se svěže. A také zábavný faktor,“ dodal.

Oné stroje, které se dříve využívali na hudebních festivalech, vytvářejí sníh rozdrcením ledu. Organizátoři tomuto projektu i nadále věří a nehodlají jej po prvním neúspěšném pokusu poslat ke dnu. „Dnes to byl první test, je možné, že je stále použijeme,“ řekl pro BBC Tomoaki Matsumoto, další z členů organizačního výboru.

Mimo to, že se Japonci snažili přesvědčit premiéra, aby přijal letní čas a umožnil tak konání sportovních akcí v chladnějších hodinách, vyzkoušeli už také mlhové stroje či extravagantní deštníkové pokrývky hlavy.

V roce 2018 v Japonsku důsledkem tepla zemřelo nejméně 65 lidí. Uplynulé léto vyhledalo až pět tisíc lidí lékařskou pomoc během vlny extrémních veder.

Pokus o posun hodin nevyšel. Japonci se tak před teplem pokusí návštěvníky ubránit sněhovými rozprašovači.

Japonci otestovali sněhové rozprašovače.
Autor designu medailí Juniči Kawaniši.
Autor: