Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Jedenáctou etapu Tour vyhrál o centimetry Ewan. Ve žlutém zůstává Alaphilippe

Sport

  18:12
TOLOUSE - Jedenáctou etapu Tour de France vyhrál Caleb Ewan. Australský cyklista v těsném spurtu v Toulouse porazil Nizozemce Dylana Groenewegena a připsal si první úspěch na slavném závodě. Žlutý trikot vedoucího jezdce udržel domácí Julian Alaphilippe.

Jedenáctou etapu Tour ovládl Caleb Ewan foto: deutschlandfunk.de

Ewan o vítězství rozhodl v závěrečném spurtu, ve kterém se dokázal o centimetry dostat před Groenewegena. Pětadvacetiletý Australan se při premiéře na Tour na pátý pokus dočkal úspěchu, když v předchozích rovinatých etapách skončil třikrát třetí a jednou druhý. Třetí byl Ital Elia Viviani, čtvrtý Slovák Peter Sagan a upevnil si zelený trikot pro lídra bodovací soutěže.

„O ničem jiném jsem jako kluk nesnil tolik jako o vítězství na Tour de France. Nemůžu tomu uvěřit,“ řekl Ewans, který po třech etapových triumfech na Giru a jednom na Vueltě zkompletoval sbírku úspěchů v závodech Grand Tour. „Nemůžu věřit tomu, že jsem tady, natož že jsem vyhrál. Tour se z Austrálie zdá tak daleko, jenom něco, na co koukáte v televizi,“ dodal.

Ewan po triumfu poděkoval manželce, že mu dovolila závodit na Tour, přestože krátce před odjezdem do Francie přivedla na svět dceru Lily. „Nechala mě jet a zůstala s miminkem v porodnici. Odjet a nechat dceru v porodnici byla ta nejtěžší věc, kterou jsem kdy udělal,“ uvedl Ewan.

Jedenáctou etapu Tour ovládl Caleb Ewan
Cyklista Wout van Aert oslavil při svém debutu na Tour etapové vítězství. Žlutý...

Jediný český zástupce na Tour Roman Kreuziger dojel do cíle na 34. místě ve stejném čase jako vítěz. V průběžném pořadí mu patří 17. místo se ztrátou tři a půl minuty na Alaphilippa, který má před čtvrteční první pyrenejskou etapou v čele náskok jedné minuty a 12 vteřin na britského obhájce celkového prvenství Gerainta Thomase.

V celkové klasifikaci k žádným výrazným změnám nedošlo. Kolumbijec Nairo Quintana, který v letech 2013 a 2015 skončil na Tour druhý, se sice asi třicet kilometrů před cílem připletl do hromadného pádu, ale včas se stihl do pelotonu vrátit. Kolize se však stala osudnou Nikimu Terpstrovi z Nizozemska, který kvůli zranění odstoupil.

Cyklistický závod Tour de France - 11. etapa (Albi - Toulouse, 167 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:51:26, 2. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 3. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Debusschere (Belg./Kaťuša), 6. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 7. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates), 8. Bol (Niz./Sunweb), 9. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 10. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic), ...34. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 47:18:41, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:12, 3. Bernal (Kol./Ineos) -1:16, 4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, 6. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -1:46, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:47, 8. N. Quintana (Kol./Movistar) -2:04, 9. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -2:09, 10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -2:33, ...17. Kreuziger -3:28.

17.července 2019 v 17:47, příspěvek archivován: 17.července 2019 v 18:06

VIDEO: Staid 11 buaite ag Caleb Ewan!!! Ewan wins at the sprint in a very close contest! #TDF2019 https://t.co/W9LMokDaRu

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Staid 11 buaite ag Caleb Ewan!!! Ewan wins at the sprint in a very close contest! #TDF2019 https://t.co/W9LMokDaRu

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!