Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Lépe hraju i opilý, utahují si fanoušci z Ukrajince, který neuhrál ani jednu výměnu

Sport

  5:00
DUBAJ/praha - Krittin Koaykul. Jméno tohoto thajského tenisty si zapamatujte. Dokázal to, co se před ním nepovedlo žádnému hvězdnému tenistovi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

Homofóbní legenda Courtová bude oceněna. Její averzi k homosexualitě však odmítáme, tvrdí šéfové Australian Open

Na turnaji ITF World Tour (dříve futures) slavil v pondělí tento 1367. tenista žebříčku ATP „zlatý zápas“, když vyhrál 6:0, 6:0 bez ztráty jediného míče. Získal tak pro sebe všech 48 výměn duelu.

A kdo byl oním nebožákem na druhé straně kurtu? Jedná se o 27letého Ukrajince Arťoma Bachmeta. 

Na turnaji s dotací 15 tisíc dolarů (346 tisíc korun) působil jako člověk, který hrál tenis poprvé v životě. „Lépe bych hrál i opilý,“ poznamenal k videu s Bachmetovým výkonem jeden z fanoušků.

Když se člověk dívá na ono video, ptá se, jak se Bachmet mohl vůbec k sehrání profesionálního zápasu dostat.

Odpověď je jednoduchá.

Na turnajích této kategorie se vyskytuje řada volných míst, která si můžete koupit. Takže pokud máte platný hráčský průkaz a kolem stovky dolarů, můžete se na kurt dostat a podobným způsobem se „proslavit“.

Ani to však nebere obrovský kredit 24letému Koaykulovi, který se vydržel soustředit po celý průběh duelu, jenž trval jen něco málo přes půl hodiny.

Neudělal jedinou chybičku a povedlo se mu tak to, co málokomu před ním. I když málokomu.

Loni utrpěl potupný debakl i český dobrodruh Tomáš Fabián, který si v necelých 60 letech vyzkoušel zápas na turnaji ve francouzském Bagneres-de-Bigorre a rovněž neuhrál jediný fiftýn. Nic podobného se ale v opravdovém profesionálním tenisu ještě nikdy nestalo.

Maximálně došlo k zisku zlatého setu, tedy uhraných 24 výměn v jedné sadě.

Před sedmi lety se to zvládla naturalizovaná Ruska v kazašských barvách Jaroslava Švedová v posvátném Wimbledonu. Specialistka na trávu smetla tehdy nasazenou desítku Saru Erraniovou z Itálie. 

„No, tohle je jednoznačně zpráva dne. Přišla jsem o set a neuhrál ani míč. Neuvěřitelné! Ale proti ní se nedalo hrát. Ani mi nepřišlo, že bych byla tak mizerná, jenže ona mi tam pálila winnery úplně odkudkoli,“ nechápala Italka.

Díky zlatému setu se proslavil americký tenista Bill Scanlon, který v roce 1983 ve floridském Delray Beach nedal šanci Brazilci Hocevarovi. 

A i když to Scanlon dotáhl do čtvrtfinále jak na Australian Open, tak ve Wimbledonu, lidé jej mají spojeni s jeho bezchybným setem.

„Je to jedna z věcí, na které jsem pořád hrdý. I s odstupem času je to stále skvělý pocit. Ani vám nespočítám, kolikrát jsem viděl uhrát Rogera (Federera) klidně 15 míčků za sebou. 

Jsou to úžasní borci, na další zlatý set na okruhu ATP se určitě nebude čekat tak dlouhé,“ uvedl Američan před sedmi lety.

Jak se spletl...

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!