Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Mick Schumacher kráčí ve stopách svého otce. Poprvé slaví ve Spa

Sport

  9:17
SPA/PRAHA - Je to šestadvacet let, co dosáhl na první triumf ve formuli 1 legendární Němec Michael Schumacher. O uplynulém víkendu na svého otce navázal v juniorské formuli 3 jeho syn Mick. Symbolicky na stejné trati v belgickém Spa.

Mick Schumacher oslavuje po první výhře ve Formuli 3. foto: Twitter

Legendární okruh ve Spa byl v minulosti svědkem řady velkých triumfů. Ve formuli 1 zde nejčastěji slavila německá legenda motorismu Michael Schumacher. A to hned šestkrát.

Michael Schumacher po první výhře v F1.
Michael a Mick Schumacher.

V roce 1991 zde jel svůj první závod formule 1 v barvách dnes již neexistujícího Jordanu. Ač musel své auto už po prvním kole odstavit pro poruchu spojky, všechny stihl zaujmout sedmým místem v kvalifikaci.

V následujícím roce už v barvách Benettonu byl v kvalifikaci třetí. V samotném závodě se jezdci museli potýkat s nepříjemnými podmínkami, které nejlépe přečetl právě „Schumi“ a jeho stáj. Hned poté, co skončil prudký déšť, přezul na suché pneumatiky a do cíle dorazil o 36 sekund před Britem Nigelem Mansellem. Poprvé tak mimo jiné ukázal svůj cit pro vůz a získal pověst muže, který rád jezdí na mokru.

28.července 2018 v 12:40, příspěvek archivován: 31.července 2018 v 19:02

At the legendary 7.004 kilometres long @circuitspa, @SchumacherMick of @PREMA_Team @TheodoreRacing1 claimed his maiden @fiaf3europe Championship race win. This is the report about race 3: https://t.co/FmkAVf6qdq #FIAF3 #FIA #F3 https://t.co/O2MQF4DrOU

Dnes devětačtyřicetiletá legenda F1, o jejímž zdravotním stavu se toho od nehody na lyžích v prosinci 2013 ví pramálo (rodina veřejnost téměř neinformuje), zopakovala své triumfy v Belgii v letech 1995–97 a 2001–2002.

Uplynulo 26 let od jeho prvního vítězství, kdy na něj navázal devatenáctiletý syn Mick.

Ten od loňského roku závodí v juniorské formuli 3, konkrétně na jejím evropském šampionátu, která je brána coby první krok na cestě mezi elitu F1. Vždyť v minulých letech právě zde sbírali zkušenosti Max Verstappen, Lance Stroll nebo Esteban Ocon.

Letošní belgický závod F3 zahájil Schumacher jr. slušně. V prvním víkendovém závodu skončil čtvrtý, ačkoliv startoval až ze šestnácté příčky. Do druhého už vyrážel z první pole position své kariéry, ale v jeho průběhu musel odstoupit.

Vrchol ale měl teprve přijít. Do třetího souboje talentů vstoupil ze šesté pozice, jenže postupně se prodíral vpřed. V desátém ze šestnácti kol se dostal do čela a v něm už setrval až do konce.

„Cítím se skvěle, zvlášť poté, co jsem nebyl schopen vyhrát o den dříve z pole position. Vypadá to, že okruh Spa je velmi dobrým místem pro naši rodinu,“ usmíval se šťastný Mick Schumacher po premiérovém triumfu v seriálu.

Mimochodem, před jeho vítězným závodem pršelo a celý den bylo nad okruhem tak trochu aprílové počasí...

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!