Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Vítej na Tour, Lanci, pitomče

Sport

  11:14
GAP/PRAHA - Otřel se hanlivě o francouzskou modlu Zinedina Zidana a teď má co vysvětlovat. „Vítej ve Francii, pitomče!“ přivítal deník France Soir Lance Armstronga při včerejší návštěvě v Gapu.

Lance Armstrong vtipkuje na předávání cen ESPY. foto: Kevin WinterAFP

Pro Francouze už byl dopujícím hříšníkem, lhářem a pokrytcem. Teď je i pitomcem. Takto si sedminásobný vítěz Tour de France svůj soukromý comeback nepředstavoval. Chtěl si jen nostalgicky zavzpomínat na alpské etapy a pozdravit se s bývalými parťáky ze stáje Discovery Channel. Jenže narazil.

Francii pobouřila jeho nečekaná show při přebírání ceny ESPY pro nejlepšího sportovce loňského roku. „Řeknu vám, kdo má pozitivní test. Pozitivní test mají všichni z francouzské fotbalové reprezentace...,“ oznámil při ní zaplněnému sálu v Los Angeles. „Mají pozitivní test na to, že jsou pitomci!“ Přidal i další „vtipy“. A Francouzi se teď pořádně zlobí.

Jejich reprezentanti jsou totiž podle Armstronga pitomci kvůli porážce ve finále mistrovství světa. Kvůli vyloučení Zinedina Zidana, jenž hlavou srazil k zemi provokujícího italského obránce Marka Materazziho. „Zbláznil se? Jak může říct něco takového chlapík, jenž nepodnikne žádné veřejné prohlášení, pokud se o něm neporadí aspoň sedmkrát se svými právníky?“ zareagoval France Soir a podnikl protiúder.

Lance Armstrong přilétl do země galského kohouta a tam jej v jednom z nejprodávanějších listů přivítal titulek: „Vítej ve Francii, pitomče!“  Pod titulkem je velká fotografie čtyřiatřicetiletého Američana a krátký text: „Lance Armstrong, který vyhrál sedmkrát Tour de France a veřejně urazil Zinedina Zidana a francouzský fotbalový tým, přijíždí do dějiště závodu. Na Tour zůstane až do závěrečné etapy končící na Champs Elysées.“

Armstrong: Šlo jen o humor
Volný den strávený v Gapu a pak už Alpy. Bývalý lídr Discovery Channel si vybral tu nejdramatičtější část závodu. „Celé je to o tom, že jeho tým potřebuje publicitu. Na Tour se mu vůbec nedaří, v pořadí stájí je až desátý. Proto provedl to, co provedl. Chce přilákat mediální zájem,“ soudí list France Soir, který označil Armstrongovo kontroverzní vtipkování, při němž urazil i lyžaře Bodeho Millera a homosexuální menšinu, za výlev podobný slovnímu průjmu.

„Šlo jen o humor,“ bránil se však Texasan. „Nemyslel jsem to zle, nemělo to vyznít jako napadení. Kdybyste žili u mě doma, pochopili byste, že nešlo o nic výjimečného,“ hájil se.
Armstrong byl za svůj předem připravený výstup popotahovaný i ve Spojených státech. Podle kritiků se totiž předvedl díky svému necitlivému žertování jako buran...

„Nechtěl jsem nikoho napadnout. Mám Francii rád. Mám rád její kuchyni, mám tam spoustu přátel. Vždyť jsem tam přece čtyři roky žil,“ odmítl také verzi, že se urážkou Zidana mstil Francii za neustálé dopingové osočování.
Autoři:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...