Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vítěz Velké pardubické oslavoval na pastvě

Sport

  8:23
BOHUSLAV (Karlovarsko) - Kostelní hodiny v nedaleké Chýši odbíjely půlnoc, když výprava s jedenácti koňmi trenéra a žokeje Josefa Váni dorazila ve třech vozidlech a přívěsech domů, na samotu Bohuslav na Karlovarsku.

Žokej Josef Bartoš s koněm Decent Fellow foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Nechyběli hrdinové 116. ročníku Velké pardubické, vítěz Decent Fellow a „stříbrný“ Juventus. „Koně jsme zavedli do stájí, už měli nachystáno ve žlabech, do rána odpočívali,“ líčí Pavla Váňová, manželka pětinásobného vítěze Velké, který v neděli absolvoval slavný dostih po jedenadvacáté.

V jednu po půlnoci jí, patnáctiletému synovi, který vykročil v otcových šlépějích, a pěti ošetřovatelkám práce skončila. Na lůžko ale nešel nikdo.

Noční Velká u videa
„Nešlo to. U videa jsme se synem doma v Chýši znovu prožívali Velkou, protože z dostihu jsme v Pardubicích moc neměli. Spát jsme šli ve čtyři a v šest vstávali, protože práce kolem koní nepočká,“ pokyvuje hlavou paní Pavla.

Stejné potíže však měla i ošetřovatelka Radka Vychytilová, která se už sedm let stará o Decenta Fellowa a další koně. „Ani my jsme s dalšími děvčaty od koní, co bydlíme tady v Bohuslavi, nemohly usnout. Takže taky došlo na video a znovu jsme se šíleně radovaly, znovu jsem zavřela oči a myslela, že omdlím,“ culí se ošetřovatelka, jež v Pardubicích před startem Velké prováděla Decenta Fellowa v paddocku.

Tyto dvě ženy byly včera po poledni jediné, kdo se kolem slavných koní pohyboval. Josefové Váňa a Bartoš, korunní princ a vítěz nedělní Velké, dorazili až pozdě odpoledne. „Ostatní holky spí,“ pokývne hlavou ošetřovatelka.

Žádná oslava, jako třeba před deseti lety, když na Váňova šampiona Velké Cipíska čekal plakát s oslavným nápisem Vítáme vítěze, se nekoná. „Tehdy to zařídila učitelka ze školy v Chýši s dětmi a taky místní starousedlíci. Jenže ti už tady nejsou, jsme na konci světa,“ usmívá se Pavla Váňová.

A tak jedinou oslavou triumfu byla pro Decenta Fellowa procházka po louce, kde okusoval čerstvou trávu. „Tu má rád, je labužník,“ říká ošetřovatelka Vychytilová.

Rozhoduje láska ke koním 
Ryzáka Decenta Fellowa zná dokonale. „Máme tady třicet koní, ale on je zvláštní. V jedenácti je už starší pán, ale strašně rád žere a bojuje s obezitou,“ směje se. „Dva týdny před Velkou nám dokonce veterinář řekl - tenhle že má v Pardubicích vyhrát? Vždyť vypadá jako březí kobyla! Držíme ho zkrátka, i když milovaná jablíčka mu odepřít nemůžu,“ pravila láskyplně.

O koně se v Bohuslavi i v blízkých Mlyncích, kde mají Váňovi další stáj, starají pouze děvčata, ale Radku Vychytilovou to nevzrušuje. „Ještě před deseti lety bylo u koní víc kluků, teď je poměr opačný. My holky to asi bereme přes city, a já koně miluju,“ přiznává.

„Radka říká, že až Decent Fellow skončí, půjde pryč taky. Tak ho přemlouváme, aby běhal co nejdéle,“ usměje se Pavla Váňová. Oslava ale nakonec přece jen bude. Ve středu se v zámeckém pivovaru v Chýši budou radovat majitelé a ošetřovatelé úspěšných Váňových koní.

Autoři:

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...