Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Vlček spoléhá na protiútoky

Sport

  8:41
SEEFELD - Na Euro přijel s výbornou formou, jenže má smůlu. Na pravém kraji zálohy jako Stanislav Vlček (32) totiž v národním týmu hraje Libor Sionko, který v současnosti nezáří o nic méně.

Stanislav Vlček foto: AFP

Je reálná varianta, že byste napravo nastoupil vy a Sionko se posunul na levé křídlo?

Nevím, jak by to zvládl Libor, měl by to přes nohu. Já bych to asi nemohl hrát, bylo by to pro mě nepřirozené. Nikdy jsem to nehrál a zkoušet to zrovna v zápase proti Portugalsku, to bych si tedy asi netroufl.

Zaznamenal jste, že jste měl v prvním utkání nejvyšší rychlost ze všech českých hráčů?

Opravdu? To slyším poprvé, nikdy jsem si rychlost neměřil.

Ano, 24,46 km/h.

To děkuju. Tak aspoň něco.

Portugalci jsou také rychlostní typy. Může vám vaše přednost pomoct do základní sestavy?

Takhle to nevidím. Trenér bude mít nějaký záměr a podle něj se rozhodne.

Na co vás trenér u Portugalců upozorňoval?

Pustili jsme si jen video. Víme, že mají výborné individuality ve hře dopředu, to jsme viděli. Konkrétně jsme o nich ale ještě nemluvili. Máme ještě čas, bude to stačit, trenér nás určitě upozorní na jejich slabiny.

Jde z nich strach?

Strach ne. Mají výborný tým, ale podívejte, jak je fotbal vyrovnaný. Chorvatsko je také favorit, a přitom ho Rakousko přehrávalo ještě daleko víc než nás Švýcaři. Rakušané ukázali, že na turnaji není žádný outsider. Není čeho se bát.

Neovlivní váš výkon nepřesvědčivá hra z prvního utkání proti Švýcarsku?

Nálada v týmu je dobrá, všichni jsme si hlavně oddechli, že máme tři body. Ještě jsme se k tomu jednou vrátili, zhodnotili jsme si to a podívali se na video. A hned jsme začali s Portugalskem.

Co tedy bude platit na hvězdy typu Deca, Ronalda?

Myslím, že individualit mají až moc. Větší sílu mají v útoku než v obraně. Musíme je zlobit z protiútoků, abychom je zneklidnili. A také jim nesmíme nechat prostor, to bude nejdůležitější.

Autor: