Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Výborný Kreuziger zaúčil úspěsně na elitní desítku, už je devátý

Tour de France

  16:36aktualizováno  16:48
MOUNT VENTOUX - VIDEO KRUTÉHO STOUPÁNÍ Famózní výkon předvedl při dnešním ďábelském stoupání na 1912 metrů vysokou horu Mount Ventoux český cyklista Roman Kreuziger. Jednou dokonce utrhnul slavného Armstronga i Wigginse, nakonec dojel ve skupince s hlavními favority Contadorem i bratry Schlecky na 7. místě a díky tomu před zítřejší závěrečnou etapou poskočil do elitní desítky. Etapu vyhrál Garate.

Kreuziger v Pyrenejích. foto: ČTK

Dnešní 20. etapa Tour de France se zlatým písmem zapíše do dějin české silniční cyklistiky! Roman Kreuziger totiž předvedl při stoupání na ďábelský kopec Mt. Ventoux, jak velký potenciál v něm dřímá.

OHLASY V CÍLI

"Viděli jsme spoustu útoků, ale reagoval jsem na ně vždy včas. A byl jsem rád, že jsem mohl nakonec pomoci i Lancovi k udržení třetí pozice. Je krásné jej mít spolecně v Paříži na stupních vítězů," řekl po dojezdu lídr Tour Alberto Contador.

"Je to velký den španělské cyklistiky, jsem šťastný z vítězstvi a gratuluji Albertovi k potvrzení triumfu na letošní Tour. Je to krásný pocit, byla to dnes neuvěřitelně těžká etapa. Tenhle kopec je skutečně ďábelský," zářil v cíli vítězný Contadorův krajan Manuel Garate.

Devět kilometrů před cílem v prudkém stoupání se ze skupinky favoritů, která stíhala vedoucí duo Garate, Martin utrhl Andy Schleck s Albertem Contadorem a jalí se uprchlíky stíhat. O pár vteřin později nastoupil  překvapivě i Roman Kreuziger a nechal za sebou jak Armstronga, tak Klödena či Wigginse. Nevadil mu, stejně jako dalším elitním vrchařům, ani rozsáhlý požár, který se snažili hasiči dostat pod kontrolu a který provázel cyklisty část z patnácti kilometrového stoupání.

Vzápětí svého kolegu z Liqiugasu dojel i Vincenzo Nibali a společně několik minut pronásledovali duo Schleck-Contador. Fanoušci cyklistiky museli být v tu u vytržení. Elitní skupina vrchařů se následně opět díky příkazům šéfů týmů srazila dohromady, aby takto pospolu i přes několik nástupů již dojela do cíle. Důležitější byl ale z českého pohledu fakt, že daleko vzadu zůstali Astarloza, Karpets a Le Mevel. 

TO NEJLEPŠÍ Z ROMANA KREUZIGERA:

Roman Kreuziger nakonec projel cílovou páskou na vrcholu Mt. Ventoux se ztrátou 46 vteřin na vítězného Garateho na 7. místě (lépe než týmoví kolegové Pellizotti a Nibali) a začal boj s časem. Na devátého Le Mevela před dnešní etapou ztrácel 91 vteřin.

DRSNÉ STOUPÁNÍ NA MOUNT VENTOUX:

Francouz nakonec dojel do cíle na 15. místě přesně o sto vteřin později než český závodník a bylo jasno (Astarloza ztratil dalších 8 sekund, Karpets dojel ze ztrátou téměř pěti minut). Pokud se nic nepředvídatelného nestane při zítřejším pařížském dojezdu na Champs-Elysees, poprvé v historii dokončí nejtěžší etapový cyklistický závod světa český cyklista v nejlepší desítce. Díky Romanovi Kreuzigerovi, který je zároveň nejmladším jezdcem v této elitní společnosti. Romane, bravo!

TOUR DE FRANCE V ČÍSLECH

20. etapa (167 km): 1. Garate (Šp.) 4:39:21, 2. Martin (Něm.) -3, 3. A. Schleck (Luc.), 4. Contador (Šp.) oba -38, 5. Armstrong (USA) -41, 6. F. Schleck (Luc.) -43, 7. Kreuziger (ČR) -46, 8. Pellizotti -56, 9. Nibali (oba It.) -58, 10. Wiggins (Brit.) -1:03.

Průběžné pořadí: 1. Contador 81:46:17, 2. A. Schleck -4:11, 3. Armstrong -5:24, 4. Wiggins -6:01, 5. F. Schleck -6:04, 6. Klöden (Něm.) -6:42, 7. Nibali -7:35, 8. Vandevelde (USA) -12:04, 9. Kreuziger -14:16, 10. Le Mevel (Fr.) -14:25.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!