• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Kreuziger v Pyrenejích.

Kreuziger v Pyrenejích. | foto: ČTK

Výborný Kreuziger zaúčil úspěsně na elitní desítku, už je devátý

Tour de France
  •   16:36aktualizováno  16:48
MOUNT VENTOUX - VIDEO KRUTÉHO STOUPÁNÍ Famózní výkon předvedl při dnešním ďábelském stoupání na 1912 metrů vysokou horu Mount Ventoux český cyklista Roman Kreuziger. Jednou dokonce utrhnul slavného Armstronga i Wigginse, nakonec dojel ve skupince s hlavními favority Contadorem i bratry Schlecky na 7. místě a díky tomu před zítřejší závěrečnou etapou poskočil do elitní desítky. Etapu vyhrál Garate.

Dnešní 20. etapa Tour de France se zlatým písmem zapíše do dějin české silniční cyklistiky! Roman Kreuziger totiž předvedl při stoupání na ďábelský kopec Mt. Ventoux, jak velký potenciál v něm dřímá.

OHLASY V CÍLI

"Viděli jsme spoustu útoků, ale reagoval jsem na ně vždy včas. A byl jsem rád, že jsem mohl nakonec pomoci i Lancovi k udržení třetí pozice. Je krásné jej mít spolecně v Paříži na stupních vítězů," řekl po dojezdu lídr Tour Alberto Contador.

"Je to velký den španělské cyklistiky, jsem šťastný z vítězstvi a gratuluji Albertovi k potvrzení triumfu na letošní Tour. Je to krásný pocit, byla to dnes neuvěřitelně těžká etapa. Tenhle kopec je skutečně ďábelský," zářil v cíli vítězný Contadorův krajan Manuel Garate.

Devět kilometrů před cílem v prudkém stoupání se ze skupinky favoritů, která stíhala vedoucí duo Garate, Martin utrhl Andy Schleck s Albertem Contadorem a jalí se uprchlíky stíhat. O pár vteřin později nastoupil  překvapivě i Roman Kreuziger a nechal za sebou jak Armstronga, tak Klödena či Wigginse. Nevadil mu, stejně jako dalším elitním vrchařům, ani rozsáhlý požár, který se snažili hasiči dostat pod kontrolu a který provázel cyklisty část z patnácti kilometrového stoupání.

Vzápětí svého kolegu z Liqiugasu dojel i Vincenzo Nibali a společně několik minut pronásledovali duo Schleck-Contador. Fanoušci cyklistiky museli být v tu u vytržení. Elitní skupina vrchařů se následně opět díky příkazům šéfů týmů srazila dohromady, aby takto pospolu i přes několik nástupů již dojela do cíle. Důležitější byl ale z českého pohledu fakt, že daleko vzadu zůstali Astarloza, Karpets a Le Mevel. 

TO NEJLEPŠÍ Z ROMANA KREUZIGERA:

Roman Kreuziger nakonec projel cílovou páskou na vrcholu Mt. Ventoux se ztrátou 46 vteřin na vítězného Garateho na 7. místě (lépe než týmoví kolegové Pellizotti a Nibali) a začal boj s časem. Na devátého Le Mevela před dnešní etapou ztrácel 91 vteřin.

DRSNÉ STOUPÁNÍ NA MOUNT VENTOUX:

Francouz nakonec dojel do cíle na 15. místě přesně o sto vteřin později než český závodník a bylo jasno (Astarloza ztratil dalších 8 sekund, Karpets dojel ze ztrátou téměř pěti minut). Pokud se nic nepředvídatelného nestane při zítřejším pařížském dojezdu na Champs-Elysees, poprvé v historii dokončí nejtěžší etapový cyklistický závod světa český cyklista v nejlepší desítce. Díky Romanovi Kreuzigerovi, který je zároveň nejmladším jezdcem v této elitní společnosti. Romane, bravo!

TOUR DE FRANCE V ČÍSLECH

20. etapa (167 km): 1. Garate (Šp.) 4:39:21, 2. Martin (Něm.) -3, 3. A. Schleck (Luc.), 4. Contador (Šp.) oba -38, 5. Armstrong (USA) -41, 6. F. Schleck (Luc.) -43, 7. Kreuziger (ČR) -46, 8. Pellizotti -56, 9. Nibali (oba It.) -58, 10. Wiggins (Brit.) -1:03.

Průběžné pořadí: 1. Contador 81:46:17, 2. A. Schleck -4:11, 3. Armstrong -5:24, 4. Wiggins -6:01, 5. F. Schleck -6:04, 6. Klöden (Něm.) -6:42, 7. Nibali -7:35, 8. Vandevelde (USA) -12:04, 9. Kreuziger -14:16, 10. Le Mevel (Fr.) -14:25.

Autor: Antonín Vavrda