Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Sparta 1:2, k titulu i pohár. Finále rozhodl v nastavení Birmančevič

Sparťané a jejich radost po vítězství v domácím poháru nad Plzní. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Sparťanští fotbalisté po pěti dnech slaví další trofej. Po zisku titulu zvítězili ve finále domácího poháru. V nervózním souboji porazili 2:1 Plzeň na jejím stadionu. Rozhodující gól dal v úvodu dlouhého nastavení Birmančevič. Sparťané vedli od 80. minuty vlastním gólem Dweha, těsně před vypršením devadesáté minuty vyrovnal Chorý, ale ještě nebyl konec.
  20:12

Sparta v jedné sezoně vyhrála ligu i pohár po deseti letech. V roce 2014 ve finále v Edenu rovněž zdolala Plzeň.

„Je to odměna za práci, kterou tu dva roky odvádíme. Máme svojí mentalitu, svůj styl, nikdy se nevzdáváme, což se nám nejednou vyplatilo. Su rád, že bojujeme všichni za jednoho a že do toho jdeme naplno. To se pak ukázalo,“ řekl sparťanský kapitán Ladislav Krejčí v rozhovoru pro Českou televizi.

„Plzeň je silným soupeřem, hodně využívá osobní souboje a do hry dává fyzický aspekt. Nemyslím si, že by to dnes bylo o štěstí. Finálové zápasy jsou o detailech, které musejí jít ve váš prospěch. Děláme fotbal proto, abychom vyhrávali trofeje. Je to těžké, česká liga je těžká, tahle pohárová sezona byla náročná. Vyhrát dvě trofeje je prostě úžasné,“ přidal kouč Brian Priske.

Závěr finále se zvrhl v nedůstojné scény. Nejdřív po sobě šli fotbalisté na hřišti, po závěrečném hvizdu pořadatelé chyběli u sektoru domácích fanoušků, kteří vtrhli na plochu a běželi přes celé hřiště se porvat. Slavící sparťanští hráči raději zmizeli do kabin, na trávník nastoupili policejní těžkooděnci, kteří zahnali domácí fanoušky a zatýkali ty sparťansk, kteří se mezitím po jednotlivcích dostali na hřiště.

ONLINE

finále českého poháru jsme sledovali minutu po minutě

Osmdesát minut finále bylo takřka zbytečných. Kdyby se neodehrály, vůbec nic by se nestalo. Zajímavý byl až závěr, kdy padly všechny tři branky.

Plzeň potvrdila, že jakmile se soustředí na defenzívu, je velmi obtížené ji dostat do úzkých, natož dát gól. Sparťané se k šancí vůbec nemohli propracovat. „Mužstvo chválím, defenzíva pracovala skvěle,“ řekl plzeňský kouč Miroslav Koubek.

Jediným vzrušujícím okamžikem první půle byla hlavička Krejčího, na kterou Jedlička nedosáhl. Až když byl míč dávno v síti, sudí Berka odpískal sparťanskému kapitánovi útočný faul, který se zrodil během pošťuchování při letu centru.

Videoasistent změnu verdiktu nedoporučil, protože o zjevnou chybu hlavního sudího na hřišti se nejednalo.

Plzeňští zvolili styl jako při velkých zápasech v evropských pohárech. Vsadili na tvrdou a otravnou defenzivu, nechali hrát soupeře a spoléhali, že se ujme jeden z mnoha nákopů na hromotluka Chorého. Ten sváděl vzdušné souboje, míče sklepával nebo prodlužoval za sebe. Souvislé akce od domácích se fanoušci nedočkali. Plzeňští spíš těžili ze sparťanských nevynucených chyb na vlastní polovině.

Sparťané sice drželi míč, ale v poslední třetině hřiště naráželi. Útočníci dostali málo přihrávek do správných míst a proti přesile se individuálně Birmančevič či Haraslín prosadit nedokázali.

Sparťanská děkovačka po vítězství ve finále poháru nad Plzní.
Sparťanská děkovačka po vítězství ve finále poháru nad Plzní.
Sparťanská děkovačka po vítězství ve finále poháru nad Plzní.
Radost sparťanských fotbalistů po vítězství ve finále českého poháru nad Plzní.

Hostům vadila dotěrná obrana, Plzeňští zavírali v hojném počtu všechny prostory do pokutového území a sparťané si nevěděli rady.

Zápas z obou stran provázela spousta nepřesností, pokažených přihrávek a faulů. Do toho opakovaně zasahoval sudí Berka, který předvedl několik podivných verdiktů.

Druhá půle začala nadějně, když Vydra ostrou střelou z dvaceti metrů donutil sparťanského gólmana k těžšímu zákroku. Po hodině hry se jen ohlédl za povedeným obstřelem Dweha z ostrého úhlu. Plzeňský stoper naznačil, zasekl, vyhnul se Preciadovi a trefil tyč.

Zdálo se, že sparťanům po víkendových oslavách titulu docházely síly. Postupně přenechali aktivitu soupeři, jejich výkon z první půle se zhoršil. Plzeňští hrozili z jednoduchých akcí, ze standardek, byli nebezpečnější. „Když se to překlápělo na naši stranu, když jsme se s míčem dostali do útočných akcí, tak jsme inkasovali,“ litoval plzeňský kouč.

Bylo jasné, že jestli padne gól, tak bude šťastný nebo náhodný. Deset minut před koncem ho dala Sparta. Dlouhý Preciadův nákop z poloviny hřiště Birmančevič vracel od zadní čáry před bránu, Jedlička ho vyrazil do spoluhráče Dweha, od jehož hlavy míč putoval do prázdné brány. „Až komický gól,“ řekl plzeňský kapitán Lukáš Hejda.

Sparťané a jejich radost po vítězství v domácím poháru nad Plzní. Trofej drží kapitán Ladislav Krejčí.

Sparťané ožili, vzápětí mohli přidat druhý gól, ale Krejčímu u zadní tyče chyběl krok.

Plzeňskou snahu o závěrečný nápor přibrzdil Šulc, který za zbytečný faul na polovině soupeře dostal druhou žlutou kartu. Přesto domácí dokázali i v deseti vyrovnat. Sparťané neodvrátili standardku. Dweh vyhrál důležitý souboj s Preciadem, Kliment takřka ztracený míč vrátil před bránu, kde byl nejdůraznější Chorý a hlavou se štěstím procpal míč do sítě.

Policejní zásah po konci českého poháru mezi Plzní a Spartou.
Sparťanský fanoušek v policejním držení po finále českého poháru v Plzni.
Policie zasahuje po konci českého poháru mezi Plzní a Spartou.
Policejní hradba před sparťanskou tribunou po závěru českého poháru v Plzni.

Když náhradní sudí Pechanec ukazoval, že se bude nastavovat šest minut, hosté udeřili podruhé. Plzeňští sice odvrátili roh, ale k Rynešovi se míč vrátil, ve vápně si ho Birmančevič narazil a přízemní střelou překonal Jedličku.

Závěr se zvrhl v potyčky, nervózní scény, fauly. Červenou kartu dostal sparťanský kustod Stracený, který se přes půl hřiště běžel zastat Krejčího.

A pak úřadovali chuligáni a policejní těžkooděnci.

Mol Cup 2023/2024
22. 5. 2024 18:00
Góly:
87. T. Chorý
Góly:
79. S. Dweh (vla.), 90. V. Birmančevič
Žluté karty:
5. P. Šulc, 27. P. Šulc, 73. Cadu, 79. L. Kalvach, 90. J. Kliment
Žluté karty:
20. J. Kuchta, 25. V. Birmančevič, 80. Q. Laci, 90. P. Vydra, 90. M. Ryneš
Červené karty:
85. P. Šulc
Červené karty:

Rozhodčí: O. Berka - J. Kubr, M. Vlček

Počet diváků: 10 647 (91 % z kapacity 11 700)

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!