Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Výborný řídil vítězství Columbusu

Sport

  8:33
NEW YORK - David Výborný patřil mezi hlavní postavy zápasu mezi Columbusem a Detroitem. Český útočník přihrál na tři ze čtyř gólů Blue Jackets, všechny branky poražených Red Wings dali Češi.

Český útočník Columbusu David Výborný (vlevo) ujíždí detroitskému Pavlu Dacjukovi. foto: AFP

Robert Lang dal dva, Jiří Hudler přidal jeden.

Výborný byl po utkání vyhlášen třetí hvězdou duelu. Jeho tým dokázal uspět proti Detroitu před domácím publikem po více než třech letech. Rozhodujícím momentem se stala první třetina, po níž domácí odcházeli do kabin s vedením 3:0.

Zápas se tentokrát nevydařil brankáři Dominiku Haškovi. První gól Blue Jackets vsítil Jason Chimera při vlastním oslabení po Haškově chybě v rozehrávce zpoza branky. "Myslím, že o mně Hašek nevěděl. Poslal mi puk přímo na hokejku," popsal okamžik Chimera.

Český gólman v první třetině inkasoval ještě dvakrát a od druhé části jej nahradil Chris Osgood. Nadmíru spokojený mohl být naopak ruský veterán Sergej Fjodorov. Útočník
Columbusu se proti svému bývalému klubu vytáhl dvěma brankami a jednou nahrávkou.

"Asi to pro něho má zvláštní význam, ale je skvělý v každém zápase," složil spoluhráči poklonu Rick Nash, jenž v pondělí zaznamenal gól a asistenci.

V duelu domácího Anaheimu s Calgary na sebe narazily celky, kterým se v posledních zápasech daří. Ducks dokázali před sobotní porážkou v San Jose uspět pětkrát za sebou, Flames zase triumfovali v šesti z posledních osmi zápasů. V pondělním utkání se ale potvrdilo, že síla Calgary spočívá především na vlastním ledě, kde od konce října kanadský celek nenašel přemožitele.

Anaheim nicméně rozhodl zápas až v závěrečné části. V té brankáře Flames Miikku Kiprusoffa překonali Samuel Pahlsson a Dustin Penner a do prázdné branky uzavřel na konečných 4:1 při závěrečné hře hostů bez gólmana Corey Perry.

Columbus - Detroit 4:3 (3:0, 0:1, 1:2)
Branky: 19. a 59. Fjodorov (u obou Výborný), 9. Chimera, 10. Nash (Výborný) - 34. a 59. Lang, 53. Hudler. Brankář Dominik Hašek odchytal za Detroit 20 minut, z 12 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 75 procent. Střely na branku: 26:36. Diváci: 17.046.

Anaheim - Calgary 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Branky: 20. McDonald, 44. Pahlsson, 47. Penner, 59. Perry - 2. Langkow. Střely na branku: 41:28. Diváci: 17.174.

Autoři: ,