Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vyhraje Jágr Zlatou hokejku poosmé?

Sport

  10:11
PRAHA - Málokdo asi pochybuje o tom, že se Jaromír Jágr stane v sobotu poosmé českým hokejovým králem. V karlovarském hotelu Thermal se chystá vyhlášení 39. ročníku prestižní ankety Zlatá hokejka a právě pětatřicetiletý kapitán celku New York Rangers je největším favoritem.

Za nejvážnějšího konkurenta Jágra se považují Martin Straka, Tomáš Kaberle, a především Dominik Hašek. Brankář Detroitu ale zřejmě Jágra neohrozí, už jen kvůli poněkud zvláštním pravidlům ankety. Trenéři totiž hodnotí hokejisty dvakrát; v polovině a na konci sezony, přičemž jejich hlasy se sčítají. Další body pak přidají novináři za celou zimu.

A právě Hašek už v polovině sezony na Jágra z 11. místa ztrácel hodně bodů a navzdory výborným výkonům v závěru soutěže je nepravděpodobné, že by Jágrův náskok mohl zlikvidovat.

Hašek tipuje opatrně
„Snad bych se měl vejít mezi prvních pět,“ odhaduje Hašek opatrně a připomíná hořké zklamání, které mu anketa v roce 2002 přinesla. Tehdy získal s Detroitem Stanley Cup, ale králem se přesto stal Jágr.

Slavnostní večer, který budou moderovat Petr Vichnar s Martinem Dejdarem, přenáší přímým přenosem Česká televize a diváci se podle slov Vladimíra Hamrly z pořádající agentury H Production mohou těšit v doprovodném programu na Karla Gotta, skupinu Chinaski či Petra Koláře.

Havlát a Michálek se omluvili
Na jubilejním desátém vyhlášení ankety v Karlových Varech přislíbili účast i bývalí slavní hokejisté – Karel Gut, Jozef Golonka, Jiří Holík, Josef Černý a František Tikal.
 V desítce nominovaných hráčů je osm hokejistů z NHL a dva z extraligy (Hlinka a Sýkora). Z elitní desítky se omluvili pouze Martin Havlát a Milan Michálek. „Měli již dopředu nasmlouvané kempy v zahraničí,“ uvedl Hamrla.

Desítka nominovaných hokejistů na 39. ročník ankety Zlatá hokejka: Patrik Eliáš (New Jersey), Dominik Hašek (Detroit), Martin Havlát (Chicago), Jaroslav Hlinka (Sparta), Jaromír Jágr (NY Rangers), Tomáš Kaberle (Toronto), Milan Michálek (San Jose), Martin Straka (NY Rangers), Petr Sýkora (Pardubice), David Výborný (Columbus).

Pořadí po polovině soutěže:
1. Jágr 116 bodů, 2. M. Straka 113, 3. T. Kaberle 83, 4. J. Hlinka 74, 5. D. Výborný 73, 6. P. Sýkora (Pardubice) 60, 7. Pavel Patera (Kladno) 58, 8. Martin Procházka (Kladno) 50, 9. Eliáš 49, 10. Havlát 37, 11. Hašek 35.
Konečné pořadí na 11. až 23. místě: 11. Tomáš Plekanec (Montreal) 89, 12. Milan Hejduk (Colorado) 73, 13. Marek Židlický (Nashville) 67, 14. Patera 62, 15. Martin Procházka 51, 16. MartinErat (Nashville) 42, 17. Jan Marek (Magnitogorsk) 32, 18. Robert Reichel (Litvínov) 28, 19. Petr Ton (Sparta Praha) 27, 20. - 21. Milan Hnilička(Liberec) a Jiří Dopita (Znojmo) oba 25,22.-23. Tomáš Vokoun a Michal Rozsíval (New York Rangers) oba 23.