Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Wawrinka kritizuje Federera, Švýcaři se před DC s Českem hádají

Australian Open

  11:25
PRAHA - Na olympiádě v Pekingu spolu vybojovali zlatou medaili. Roger Ferderer a Stanislas Wawrinka pravidelně nastupují bok po boku ve čtyřhře, nyní to však mezi nimi jiskří. Federer ze nezúčastní 1. kola tenisového Davis Cupu, Wawrinka jej za ro kritizuje.

Roger Federer na olympijském turnaji foto: Reuters

Druhý hráč světového žebříčku a majitel sedmnácti grandslamových titulů nedávno učinil v podstatě očekávané rozhodnutí - první kolo Davis Cupu vynechá.

Federer nejspíš proti Česku v Davis Cupu nenastoupí

Po Australian Open by musel na začátku února cestovat do Ženevy k utkání proti českému týmu v čele s dvojicí Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a omezit svůj program. "Nenastoupit proti Česku je jediné rozumné rozhodnnutí. Kdybych hrál, mohl bych pak absolvovat méně turnajů Masters," vysvětlil Federer.

Zhruba po týdnu slavného Švýcara kritizuje jeho parťák. "Rozumím, proč se tak rozhodl, ale je to pro mě zklamání. Roger tvrdí, jak je pro něj Davis Cup důležitý, ale to zjevně není tento případ," prohlásil Wawrinka.

"Je mi to líto. Roger říká, co se mu právě hodí a je jasné, že momentálně pro něj tato soutěž není prioritou," dodal sedmadvacetiletý Švýcar, který je na žebříčku ATP zatím sedmnáctý.

Berdych: Bylo by to příjemnější

Wawrinka si moc dobře uvědomuje, že pro Švýcarsko je velký rozdíl hrát bez Federera a s ním - zvlášť proti obhájcům slavné trofeje. Možná tak chce na svého kolegu vytvořit tlak, aby rozhodnutí ještě zvážil.

A co vlastně říkají na neúčast světové dvojky Federera čeští tenisté?

"Slyšel jsem tu zprávu, počkám si až to bude v Austrálii oficiální," řekl Berdych opatrně. "Ale bylo by to příjemnější, naše šance by se zvedly. Takže proč ne? Bylo by hezké to první utkání zvládnout," dodává světový hráč číslo šest optimisticky.

"Švýcarsko je i bez Federera nebezpečné," varuje Štěpánek. "Musíme se soustředit na svoje problémy, svůj tým, abychom byli připravení. A jít krok za krokem. Co jsme dokázali letos, bude příští rok historie. Začíná se od nuly, budeme dávat bod k bodu, aby se nám podařilo vyhrát co nejvíce utkání," burcuje hrdina pátého finálového zápasu proti Španělsku.

Češi by v případě postupu narazili na vítěze utkání Rakousko - Kazachstán, v semifinále by mohli vyzvat doma Argentinu. A ve finále zase Španělsko... Ale tak daleko Berdych se Štěpánkem nekoukají.

"Bude záležet na zdraví, ale do Švýcarska snad pojedeme v nejsilnější sestavě. Jedeme se tam porvat o to, abychom nemuseli hrát baráž," tvrdí Berdych.

Autor: