Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Wimbledonský sen: Petra Kvitová vybojovala titul

US Open

  14:49aktualizováno  17:55
LONDÝN/PRAHA - Petra Kvitová to dokázala! Ve finále tenisové Wimbledonu vybojovala grandslamový titul. Ruskou hvězdu Marii Šarapovovou porazila ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Petra Kvitová ovládla tenisový Wimbledon foto: Reuters

Zkušenější 24letá tenistka ze Sibiře přitom na turnaji neztratila ani set. Tuto úctyhodnou bilanci změnila až ve finále skromná rodačka z Bílovce. "Jsem bojovnice. O titul se porvu," slíbila před vyvrcholením Wimbledonu o tři roky mladší Kvitová a svá slova naplnila.

Mladá Češka po třinácti letech na trávě v londýnském All England Clubu navázala na triumf krajanky Jany Novotné. Před finále byla ovšem podle bookmakerů favoritkou Ruska (s kurzem 1,62:1). Sázkaři Tipsportu však ze 70% věřili Petře Kvitové, na níž byl vypsán kurz 2,03:1. A udělali dobře...

"Je těžké najít slova, když tady stojím s trofejí a vidím skvělé hráčky v královské lóži. Jsem tak šťastná, že jsem vyhrála," řekla dojatá Kvitová při ceremoniálu na dvorci.

Z historie

Přehled českých a čs. vítězů dvouhry na Wimbledonu:
1973 - Jan Kodeš
1998 - Jana Novotná
2011 - Petra Kvitová

"Byla jsem nervózní, doufala jsem, že mohu vyhrát Wimbledon. Ale musela jsem se soustředit na každý bod, to bylo důležité," prohlásila česká hráčka, pro kterou to byl nejlepší zápas kariéry. Uznala to i Šarapovová, podle níž soupeřka sehrála výborné utkání.

Hned v úvodu zápasu si Kvitová vybrala slabší chvilku a výborně returnující Rusce darovala první brejk. Ihned ho ale dokázala vybojovat zpět. Poté výrazně zlepšila vlastní servis a za stavu 3:2 přivítala zaváhání Šarapovové, která se v klíčový moment prvního setu dopustila dvojchyby. Kvitová tak své vedení ještě znásobila. První set nakonec získala bez výrazného odporu soupeřky v poměru 6:3. 

Na začátku druhé sady si Kvitová vzala podání Šarapovové, vítězky Wimbledonu z roku 2004, a to doslova. Získala čtyři míče po sobě a při brejkbolu otřela z forhendu míč o lajnu. Šarapovovou nezachránilo ani Jestřábí oko.

Petra Kvitová

Datum a místo narození:
8. března 1990, Bílovec
Státní příslušnost:
Česká republika
Výška a váha:
183 cm, 70 kg
Největší úspěchy:
vítězka Wimbledonu 2011; vítězka pěti turnajů WTA ve dvouhře
Ocenění:
nováček roku na okruhu WTA 2010
Postavení na žebříčku WTA:
8. místo
Rodina: svobodná
Ostatní: levoruká vyznavačka stylu od základní čáry se silným podáním,

Do servisu Kvitové se vloudilo několik dvojchyb a ve čtvrtém gamu po nedůrazné hře u sítě nechala Rusku vyrovnat na 2:2. To v hledišti oslavil i přítel Šarapovové basketbalista Saša Vujačič. Kvitová ale pokračovala v doslova brutálních returnech a znovu měla o brejk více, který ovšem zase neudržela - 3:3.

Ani tentokrát se nenechala rozhodit a po výměnách od základní čáry, v kterých byla jistější, získala popáté brejk, který vzápětí potvrdila. Za stavu 5:4 šla podávat na vítězství a ruka se jí nerozklepala. Dvě výměny si vyhrála, Ruska trefila z returnu síť a přišly tři mečboly. Hned při prvním ukončila Kvitová zápas esem.

Anketa

Jak si povede vítězka Wimbledonu Petra Kvitová na US Open, posledním letošním grandslamu?

Zahraje si finále 644
Vypadne v semifinále 152
Skončí ve čtvrtfinále nebo v osmifinále 322
Neprobojuje se přes úvodní kola turnaje 105

Kvitová radostí pustila raketu, schovala na chvilku tvář do dlaní a běžela k síti podat ruku Šarapovové. Pak zamávala obecenstvu a rozdávala úsměvy. Poděkovala i svým předchůdkyním Navrátilové a Novotné. "Je skvělé, že mě sledovaly a podporovaly celý turnaj, že mi radily," řekla Kvitová, která také pozdravila rodiče a bratry v hledišti. "Mám vás ráda," vzkázala jim před zaplněným centrkurtem.

Jednadvacetiletá Kvitová získala za životní úspěch prémii 1,1 milionu liber (v přepočtu 30,2 milionu korun) a v žebříčku WTA bude poprvé v kariéře sedmá.

Finále Wimbledonu:

Ženy: Dvouhra - finále:
Kvitová (8-ČR) - Šarapovová (5-Rus.) 6:3, 6:4.

Statistika:
Esa: 1:3. Dvojchyby: 4:6. Využité brejkboly: 5/9 - 3/5. Vítězné míče: 19:10. Nevynucené chyby: 13:12. Úspěšnost prvního podání: 66 procent - 76 procent. Čas: 1:25 h.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...