Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za doping hrozí dvouletý trest

Sport

  11:49
Slovenský tenista měl loni pozitivní dopingový test. Mezinárodní federace má verdikt zveřejnit v nejbližší době.
doping - ilustrační foto

doping - ilustrační foto foto: Lidové noviny

Slovenský tenista Karol Beck měl loni pozitivní dopingový test. Na dnešní tiskové
konferenci v Bratislavě to řekl generální sekretář Slovenského tenisového svazu Igor Moška. Mezinárodní federace má zveřejnit verdikt v nejbližší době. Slovenské tenisové dvojce hrozí až
dvouletý trest.

Beck proto nehrál loni finále Davisova poháru a chybí i v nominaci na únorové první kolo proti Chile. Beck dosud zprávy o dopingu odmítal. Pozitivní nález měl mít při zářijovém daviscupovém semifinále s Argentinou. Naposledy startoval v říjnu v Petrohradu, kde si zranil koleno. Následně odvolal účast na několika turnajích.  Na zraněné koleno se Beck vymluvil i v prosinci, kdy nenastoupil v bratislavském finále Davisova poháru proti Chorvatsku, přestože jej nehrající kapitán Miloslav Mečíř nominoval.

Média ale vesměs spekulovala o tom, že skutečným důvodem byl Beckův pozitivní test na doping. Beck při finále kategoricky odmítl, že by dopoval. Do zápasu ale nenastoupil a proti Chorvatům ho nahradil Karol Kučera.

Po prohraném finále vzbudilo rozruch rozhodnutí vlády Mikuláše Dzurindy, která Becka nezařadila mezi seznam tenistů navržených na státní vyznamenání. Prezident Ivan Gašparovič ale nakonec nevyznamenal ani ostatní tenisty.  Podle prosincových informací listu Denník 24 hodin měl Beck opakovaný pozitivní test na anabolika. Moška dnes zjištěnou
zakázanou látku neupřesnil. 

Deník Nový čas v pondělí napsal, že Beck se má v těchto dnech dozvědět trest od federace ITF poštou. Trest podle listu závisí na tom, jak dokázal svými argumenty přesvědčit komisaře při nedávném výslechu v Londýně. Údajně se odvolal na to, že požil látku, která se jeho otci osvědčila během hokejové kariéry.  V sobotu začal Beck v Bratislavě trénovat, podvrkl si ale kotník a skončil se sádrou na noze.
Autor: