Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Za fotbalovou korupci padly podmínky

Sport

  14:53
BRNO - Za korupční kauzu fotbalového klubu Dosta Bystrc-Kníničky již padly tresty. Brněnský městský soud udělil fotbalistům pokuty od 50 do 100 tisíc korun a zákaz činnosti, zároveň je potrestal podmíněnými tresty od šesti do 14 měsíců.
Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) foto: ČTK

Fotbalista Zdeněk Houšť dostal podmínku na čtrnáct měsíců, jeho spoluhráči Aleš Schuster a Tomáš Mrázek na deset, bývalý šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko na osm měsíců a někdejší bystrcký trenér Tibor Duda na půl roku.

Podle obžaloby prohrála Bystrc kvůli podplacení několika hráčů loni na jaře klíčové utkání s Vítkovicemi o udržení v druhé lize. Brněnský klub kvůli tomu sestoupil do MSFL. Někdejší bystrcký trenér Duda, napojený na Vítkovice, podle obžaloby v uplácení fotbalistů spolupracoval s bývalým šéfem brněnské pobočky Tipsportu Benkem. Pětice obžalovaných vinu od počátku popírala.

Žaloba uváděla, že Duda a Benko dojednali výsledek s třemi bystrckými hráči. Obžalovaní tvrdili, že suma 80, na které se telefonicky domlouvali, se rozhodně netýkala peněz, tedy 80.000 korun, ale pouze počtu dresů, s nimiž mezi sebou údajně obchodovali. Podezřelý průběh utkání nedokázali hráči soudu uspokojivě vysvětlit. Bystrc vedla 2:0, ale během 20 minut se pak stav změnil na 2:4. "Děly se věci. Bylo to očividné. Lidé kroutili hlavami," řekl soudu sportovní ředitel bystrckého celku Libor Danihelka.

V kauze už verdikty padly, a to od disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu. Ta vynesla nejvyšší tresty ve své historii za sázení fotbalistů na vlastní utkání. Nejhůř dopadl Houšť, který nesmí působit sedm let v oficiálních soutěžích ČMFS. Houšť odešel hrát fotbal na Slovensko, ale v tomto týdnu v Prešově oznámil, že končí kariéru.   Schuster nesmí hrát šest let a Mrázek čtyři roky. Duda nesmí vykonávat
žádnou funkci ve fotbale dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal někdejší kouč Benko.


 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!