Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Za pomoc do vězení

Sport

  12:58
PEKING - Hu Qi Pomáhal obětem květnového zemětřesení v provincii S'čchuan a skončil za mřížemi. To je osud čínského aktivisty Hu Qi, který se měl jako bezplatný právník rodin pěti dětí, které po zemětřesení zemřely v sutinách škol, dopustit "nelegálního získání státního tajemství“. Od 10. června, kdy byl zatčen, neviděl nikoho ze své rodiny a nemohl mluvit s právníkem.

Čína po katastrofickém zemětřesení foto: ČTK

Hu Qi je ve vězení už podruhé. V roce 2000 založil webovou stránku www.64tianwang. com, která měla pomoci rodinám těch, kteří jsou pohřešováni od zásahu na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, hledat jejich blízké. Tím, že zveřejnil jejich jména, spáchal podle čínských soudů "pokus o vyvolání převratu“. Z vězení, kde byl vystaven násilí, se dostal v roce 2005.


Olympiáda probíhá v zemi, kde si od soudu odnesl bývalý tibetský mnich Sonam Gjalpo 12 let vězení za to, že u něj úřady našly videozáznamy zachycující dalajlamu a další "inkriminující materiály“.

Seriál připravují LN ve spolupráci s českou pobočkou Amnesty International: www.amnesty.cz

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...