Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Začíná golfové US Open. Bez hvězdného Woodse

Sport

  12:00
MARYLAND/PRAHA - Je to turnaj, který je považován za nejtěžší na světě. Je to turnaj, který z vítězů dělá opravdové boháče. Jenže hlavní klenot mu chybí.

Tiger Woods vyhrál 15. října 2009 turnaj v Melbourne. foto: APČTK

Ve čtvrtek startujícího US Open, druhého majoru sezony, se letos nezúčastní fenomén Tiger Woods. A třeba Graeme McDowell, severoirský obhájce titulu, o něm nyní prohlásil: "Doufám, že se zase brzy uzdraví. Golf ho potřebuje, on byl golfem celých patnáct let." Začíná sportovní svátek...

Sice bez Woodse, jehož trápí zraněné koleno a achilovka, zato s širším kruhem adeptů na vítězství. Jistě, i McDowell patří mezi ně. Stejně jako například Phil Mickelson, Američan, který má s velkými turnaji zkušenosti. "Můžu tady uspět," prohlásil už navzdory nevýrazným výsledkům.

Golfové US Open

Ale k čemu jsou spekulace...? US Open, mezinárodní mistrovství Spojených států a major - tedy něco jako grandslam v tenise - má ve zvyku nabízet silné příběhy.  Jeden se tak trochu rodí už před samotným startem - a znovu v tom má prsty Tiger Woods.  Tedy ne Woods, ale jeho dlouhé roky věrný caddie, jenž bude v Marylandu startovat i bez své hvězdy.

Australan Adam Scott se totiž se svým nosičem holí před nedávnem rozešel, a tak hned rád využil přátelských vazeb s Tigerem.  S prosbou golfové hvězdě zavolal, jestli by mu na jeden turnaj "nepropůjčil" Steva Williamse. "Mohl bys mi pomoct?" slyšel od kamaráda Woods. A okamžitě svolil.

"Steve si jako kdokoliv jiný nechce major nechat ujít. Tak jako si ho nechtěl nechat ujít Tiger..." řekl Mark Steinberg, Woodsův agent. Mimochodem - zrovna Woodse s pošramocenou imagí nedávno časopis Forbes opět vyhlásil suverénně nejbohatším sportovcem na světě. Co na tom, že se od něj po jeho aféře odvrátila řada sponzorů...

Woods už vydělává o 35 milionů dolarů méně než loni, ale pořád to činí 75 milionů dolarů ročně (v přepočtu zhruba jedna a čtvrt miliardy). Druhý ve finančním žebříčku, basketbalista Kobe Bryant, má o 22 milionů dolarů méně.

Ale zpět k US Open, které se pro řadu hráčů stává noční můrou. Jeho charakteristika je tak prostá: pokaždé se na turnaj vybírají extrémně těžká hřiště úzkých fervejí. Tady se trestá každá menší chyba.  Golfová legenda Jack Nicklaus, člen kvarteta, které americký major vyhrálo čtyřikrát, jednou pronesl: "Stovkami dobrých odpalů si můžeme zlepšit sebedůvěru. Ale jeden špatný může celou snahu zničit."

Kdo ví, třeba ho tehdy inspiroval právě postrach jménem US Open. To US Open, jež - a zase ten Woods - vyhrál Tiger před třemi roky s únavovou zlomeninou nohy. Amerika takové story zbožňuje.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....