Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zástupci kraje a Brna jednali s vládou o podpoře MotoGP, jedná se o dotaci 65 milionů

Sport

  19:09
Brno - Zástupci Jihomoravského kraje a Brna jednali ve středu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími zástupci vlády o podpoře státu pro letošní ročník motocyklové Grand Prix Brno. ČTK to řekla hejtmanova náměstkyně Taťana Malá (ANO). Spolek kraje a města, který závody letos počtvrté pořádá, žádá o dotaci 65 milionů korun. Vláda ale v pondělí jednání o poskytnutí dotace ze strany ministerstva pro místní rozvoj přerušila. Malá věří, že vláda Velkou cenu podpoří už na následném zasedání.

Italský závodník MotoGP Valentino Rossi. foto: ČTK/AP

S Babišem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a ministrem školství Robertem Plagou (ANO) jednali kromě Malé i hejtman Bohumil Šimek (ANO), bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO), jeho předchůdce a nynější poslanec Roman Onderka (ČSSD) i současná primátorka Brna Markéta Vaňková spolu se svým náměstkem Robertem Kerndlem (oba ODS). „Na jedné straně stolu seděli dva exprimátoři Brna a současná primátorka stejně jako já s hejtmanem. Všichni bojovali za stejnou věc. Je důležité umět v klíčových okamžicích táhnout za jeden provaz bez ohledu na politickou příslušnost,“ uvedla Malá.

Podle ní zástupci vysvětlili vládě možnosti podpory ze strany kraje a města a požádali o podporu akce ze strany státu. Podle Vaňkové se mluvilo například o tom, zda lze ušetřit nějaké peníze na nákladech, nebo zda může být podpora ze strany kraje a města vyšší. Jihomoravský kraj už letos zvýšil tradiční podporu z 20 na 25 milionů a město z 10 na 15 milionů korun. Vaňková už dříve řekla, že město a kraj nezvládne akci pořádat bez podpory státu. Malá věří, že vláda Grand Prix podpoří už na následném zasedání vlády.

Radost Andrey Doviziosa z triumfu v MotoGP v Brně
Andrea Dovizioso se raduje ze svého triumfu.

Loňské závody skončily ve ztrátě 31 milionů korun. Náklady byly kolem 170 milionů. Kraj dal loni 20 milionů, město 10 milionů, 70 milionů vynesly vstupenky a 39 milionů poskytlo ministerstvo školství, od kterého ale pořádající spolek žádal 100 milionů. Na ztrátu 31 milionů dal zpětně dalších více než devět milionů kraj a skoro pět milionů město. Ztráty vznikají kvůli vysokému zalistovacímu poplatku na získání licence pro pořádání závodů od promotérské společnosti Dorna. Spolek jí teprve v březnu uhradil poslední část peněz, Dorna mu předtím poslala vytýkací dopis.

Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože ji její předešlý pořadatel Automotodrom Brno nechtěl organizovat kvůli její ztrátovosti. Politici z kraje a města se proto dohodli, že založí spolek na pořádání Grand Prix. S Dornou má smlouvu na pět ročníku, poslední se uskuteční příští rok. Pokud spolek bude plnit závazky, Dorna bude jednat o dalších ročnících, v opačném případě Grand Prix v Brně nejspíš skončí.

Autor: