Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

‚Ze steroidů jsem měla knírek a čelisti jako muž,’ vedení thajského vzpírání po skandálu rezignovalo

Sport

  15:02
Bangkok - Kompletní vedení Thajského vzpěračského svazu včetně předsedkyně Bússaby Jodbangtejové rezignovalo kvůli dopingovému skandálu odhalenému v reportáži německé televize ARD. V pořadu upozorňujícím na krytí dopingu a korupci ve strukturách Mezinárodní vzpěračské federace (IWF) se mimo jiné přiznala k užívání zakázaných látek thajská bronzová medailistka z OH v Londýně 2012 Siripuč Gulnojová.

Laurel Hubbardová se zranila při úspěšném pokusu na 120 kg (ilustrační foto). foto: ČTK/AP

Gulnojová novinářům pracujícím inkognito prozradila, že dopovala už jako teenagerka a ze steroidů měla „knírek a čelisti jako muž“. Zároveň uvedla, že braní zakázaných prostředků je v její zemi běžné už pro dívky od 13 let.

Necelý měsíc po odvysílání reportáže vedení národního svazu odstoupilo. „Chceme ochránit národní sport v naší milované zemi,“ uvedli představitelé thajského vzpírání, jež je spojováno s dopingem dlouhodobě. Kvůli množství skandálů nesměli thajští vzpěrači startovat na loňském mistrovství světa, jež se přitom konalo na jejich domácí půdě v Pattayi.

Reportáž ARD měla následky i pro dlouholetého prezidenta mezinárodní federace Tamáse Ajána, jenž by minulý týden na 90 dní suspendován a je vyšetřován kvůli podezření z korupce.

Autor: