Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Zklamaní Češi: Je to úspěch

Sport

  13:11
RIGA - Byli blízko senzačnímu triumfu. Jenže zlatou radost jim vyfoukli švédští borci. Čeští hráči se zklamaně opírali o hokejky a pomalu trávili hořkou porážku ve finále mistrovství světa v Lotyšsku. Smutně sledovali švédské veselí. A jen těžko pak ze sebe soukali slova.

Češi se stříbrným tácem foto: ČTK

„Kdybych měl říct pravdu, tak jsem smutný,“ přiznal benjamínek Zbyněk Irgl, který vstřelil ve čtvrtfinále vítězný gól Rusům.

„Švédové tady měli suverénně nejlepší tým,“ uznal Martin Erat. „Ale jsme druzí na světě, to není špatné,“ prohodil.

Na útěchu zaskandovala hrstka českých příznivců v Riga Areně pokřik „Hoši, děkujem“.

„Měli jsme super partu. Starší kluci hráli výborně, my mladí také dobře,“ tvrdil Erat. Češi podle něj ve finále doplatili na dvě předchozí tuhé bitvy s Rusy a Finy. „Ve finále jsme už neměli síly. Tolik jsme nebruslili. Teď převažuje zklamání, ale nemáme se za co stydět.“

Kaberle: Jsme druzí na světě

Obránce Tomáš Kaberle (28) posbíral během jednoho roku kompletní sadu medailí. Po zlatu z Vídně a bronzu z turínské olympiády získal v Lotyšsku stříbro. „Ale raději bych měl zlatou,“ řekl jeden z lídrů českého týmu.

Jak se cítíte po porážce?
Je to zklamání. Dali nám rychlé góly a proti Švédům se to ze stavu tři nula strašně těžko otáčí.

Bral byste, kdyby vám někdo před turnajem řekl, že budete druzí?
Určitě. Všichni tady na turnaji podali výborný výkon. Na ledě jsme nechali všechno.

Neměl jste před šampionátem obavy?
Každý tým je trochu jiný. Hodně hráčů tady bylo poprvé, starší kluci končí, generace se mění. Pro nováčky to jsou skvělé zkušenosti. Myslím, že na Rigu budeme vzpomínat v dobrém.

Jak budete na první stříbrné mistrovství světa v historii českého hokeje vzpomínat?
Je to úspěch pro všechny. Můžeme jet domů se vztyčenou hlavou. Spousta lidí říkala, že český hokej je ve srabu, ale to není pravda. Loni jsme získali zlato, na olympiádě zase bronz, teď stříbro... Kdo by co ještě chtěl? Jsme druzí na světě.

Hokejisty čekala po zápase večeře s nejbližšími, kteří se přijeli na zápas podívat. „Těším se, že si odpočinu. Poslední dva zápasy už jsem byl hodně unavený,“ svěřil se Bulis. „Stříbro nám patří, nemohli jsme pomýšlet výš,“ pokyvoval smutně hlavou.
Český tým předváděl v Rize osvěžující výkony, hráči se rvali o každý puk, padali do střel, jezdili na doraz.

„Bylo tady hodně mladých kluků. I hodně hráčů z extraligy. Na začátku nikdo z nás na medaili nepomyslel,“ přiznal Bulis.  „Dostali jsme dva nešťastné góly a už jsme neměli sílu na to postavit se znovu na nohy,“ vysvětloval obránce Martin Škoula. „Je to velký úspěch. To doceníme v dalších dnech,“ říkal Irgl.

Hadamczik: Dnešek je smutný
Mladý obránce Zbyněk Michálek, který na šampionátu nastupoval ve dvojici s Tomášem Kaberlem, se už těšil domů. „Všechny sezvu a budeme slavit,“ předsevzal si.

Vyrovnaně přijal porážku i reprezentační trenér Alois Hadamczik. „Dnešní den je smutný. Když člověk cítí, že může být první, tak chce vyhrát. Ale jinak musím týmu hodně a hodně poděkovat,“ řekl kouč.

Svérázný kouč dovedl národní tým k bronzu na olympiádě a stříbru na mistrovství světa. „Vážím si obou medailí. Na olympiádě byla celá elita světa. Tady jsme zase získali stříbro s obrovsky mladým mužstvem,“ pochvaloval si Hadamczik, kterému končí u reprezentace smlouva.

„Teď napíšu zprávu pro výkonný výbor, který má právo říct děkuji. Já bych řekl také děkuji,“ popsal nejbližší budoucnost Hadamczik.

Autor: