Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Zlato! Neumannová se dočkala

Sport

  16:20
PRAGELATO - Zlatá medaile! V posledním závodě své olympijské kariéry se česká běžkyně na lyžích dočkala svého prvního zlata. Díky fantastickému finiši porazila Rusku Čepalovovou i Polku Kowalczykovou. FOTOGALERIE

Kateřina Neumannová foto: AFP

Skvělým finišem, kterému sama ještě dlouho po závodě nemohla  uvěřit, získala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová olympijské zlato v dnešním závodu na 30 kilometrů s hromadným startem.


"Je to asi druhý nejšťastnější den v mém životě po narozeníLucky," culila se Neumannová v rozhovoru s novináři po tiskové konferenci. Právě se svou dcerou v náručí slavila krátce po
projetí cíle svůj největší sportovní úspěch, kterého se dočkala na poslední chvíli, při svém posledním olympijském startu. "Ani to nemohlo být zaranžované lépe," uvedla.

Přitom nad jejím startem visel od středečního večera otazník. Běžkyni začalo bolet v krku a fyzioterapeut Pavel Kolář s lékařem Martinem Koldovským měli plné ruce práce. "Prožívala jsem těžký den a musím jim poděkovat. Udělali se mnou, co se dalo, a vyspala jsem se z toho. Potvrdila se varianta, že nastupující nemoc může přinést buď totální krach nebo naopak dobrou formu," řekla Neumannová.

O jejím startu se rozhodlo ráno před devátou, dvě a půl hodiny před závodem. "Katka vypadá dobře. Upravilo se to, spala dobře a neměla teplotu," řekl Kolář, který závodnici ještě ráno v domě u tratí provedl akupunkturu. "Ale jo, snad to půjde. Je to lepší," prohodila Neumannová cestou z rozježdění.

Na trati se nikam nehnala a hlídala si čelo závodu. Soupeřky si nic nedarovaly a došlo i k pádům. "Bylo to tam opravdu hustý. Holky jako Paruzziová se chovaly dost agresivně a já měla štěstí, že jsem se pádům vyhnula," řekla Neumannová. Vydržela tempo až do konce a do cíle najížděla za Ruskou Čepalovovou a Polkou Kowalczykovou, které dvacet metrů před cílem předjela.

"To nemůžu do této chvíle pochopit. Myslím, že mě tam dotlačil někdo, kdo ve sportu zařizuje tu spravedlnost," řekla Neumannová.  Tentokrát měla na rozdíl od klasické desítky skvěle připravené lyže. "Byly parádní a díky nim jsem před stadionem sjela tu malou díru po stoupání," uvedla Neumannová.

Přitom už se vnitřně smiřovala s bronzem. "Nevěřila jsem, že budu mít sílu na finiš. Ale neujížděly mi, tak jsem si řekla: sakra, to musím zkusit. Doteď nechápu, jak se mohlo stát, že jsem šla přes ně. Síla nebyla," konstatovala.

Krátce po skončení závodu měla v náručí dceru Lucii a vychutnávala si radost. Po telefonu se ozval i prezident Václav Klaus, který povzbuzoval Neumannovou přímo v Pragelatu v úvodu her. "Gratuloval a mám pozvání na Hrad, až se vrátím domů," řekla běžkyně, na kterou se valila záplava blahopřání.

Večer pojede Neumannová na vyhlášení do Turína. Těšila se domů a plánovala, jak absolvuje závěr Světového poháru. "Na jaře si přeji, abych udělala rozumné rozhodnutí, co se týče blízké budoucnosti," uvedla lyžařka, které se podařilo získat šestou olympijskou medaili, čímž se dostala na druhé místo mezi českými sportovci. Jedenáct cenných kovů má Věra Čáslavská, běžkyně z Písku předstihla v počtu medailí legendárního vytrvalce Emila Zátopka.

Výsledky - 30 km volnou technikou s hromadným startem:
1. Neumannová (ČR) 1:22:25,4 hod
., 2. Čepalovová (Rus.) -1,4, 3. Kowalczyková (Pol.) -2,1, 4. Steiraová (Nor.) -15,4, 5. Paruzziová (It.) -35,4, 6. Künzelová (Něm.) -36,7, 7. Ševčenková (Ukr.) -42,5, 8. Šmigunová (Est.) -57,1, 9. Zavjalovová (Rus.) - 1:03,1, 10. Valbusaová (It.) -1:12,2, 11. Philippotová (Fr.) - 1:40,7, 12. Follisová (It.) -2:20,7, 13. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) - 2:50,4, 14. Majdičová (Slovin.) -2:57,1, 15. Jacká (Kaz.) -3:05,1, ...27. Janečková -5:30,3, 31. Rajdlová - 6:13,2, 39. Erbenová (obě ČR) -7:55,2.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!