Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Baumrtová vybojovala na ME bronz v českém rekordu

Sport

  18:34aktualizováno  21:43
DEBRECÍN (Maďarsko) - Znakařka Simona Baumrtová vybojovala na plaveckém mistrovství Evropy bronzovou medaili na stometrové trati. Už potřetí přitom v Debrecínu zlepšila vlastní český rekord, který má nyní hodnotu 1:00,57 minuty. Česká výprava získala na šampionátu už druhý cenný kov, v pondělí skončila rovněž třetí Barbora Závadová na polohové čtyřstovce.

Simona Baumrtová získala na ME bronz. foto: Reuters

Dvacetiletá Baumrtová přijela do Maďarska s osobním maximem 1:01,45, ve středu v rozplavbě z něj ubrala setinu a v odpoledním semifinále poprvé prolomila hranici 61 sekund (1:00,88). "Je to pro mě nečekaná medaile, protože jsem se dokázala zlepšit během dvou dnů skoro o sekundu, to je úžasné. Mám hroznou radost," řekla.

Ve finále byla na obrátce ještě šestá, mohutným finišem se ale prodrala na stupně vítězů a nakonec ji jen tři setiny dělily od stříbrné Italky Arianny Barbieriové. Finálovým časem navíc Baumrtová pokořila už na druhé trati olympijský A-limit (1:00,82), již dříve měla start v Londýně jistý díky splněnému nominačnímu kritériu na dvoustovce.

"Chtěla jsem se připravit na tenhle šampionát hlavně na tu stovku, protože jsem neměla jistotu, že ji poplavu na olympiádě, takže jsem chtěla limit A. Ale jak je to možné, že se to tak povedlo, to opravdu nevím," divila se do telefonu nad zlepšením šestá žena z dvoustovky. "Dvoustovku jsem pořádně takticky zvorala, začala jsem rychle, ale nevydržela. Možná se na tom projevila dvoutýdenní pauza v květnu kvůli nemoci," řekla Baumrtová. "Ale teď se mi v tréninku daří, myslím si, že se to do olympiády ještě může zlepšit," věřila. Pomohla jí i bronzová medaile Barbory Závadové na dlouhé polohovce. "Určitě mě to trochu namotivovalo," souhlasila.

Titul suverénně získala Němka Jenny Mensingová v čase 1:00,08, jež už na šampionátu vybojovala stříbro na dvojnásobné trati.

Autoři: ,