Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Znojmo porazilo Spartu a vyrovnalo stav série

Sport

  21:23
ZNOJMO - Hokejisté Znojma v dnešním druhém zápase série porazili Spartu 3:1 a po minulé porážce vyrovnali stav série. Velkou zásluhu na tom měl slovenský reprezentační útočník Juraj Štefanka, který se v 19. minutě zapsal mezi střelce.

Juraj Štefanka (vpravo) a Peter Pucher (vzadu) ze Znojma se snaží zastavit unikajícího Karla Pilaře ze Sparty Praha v semifinálovém utkání play off hokejové extraligy, které se hrálo 31. března ve Znojmě. foto: Luboš PavlíčekČTK

Štefanka si tak mohl po zápase dovolit polemizovat s výrokem sparťanského útočníka Michala Sivka, který v průběhu duelu v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že Znojemští jeho tým při plném počtu hráčů na ledě nemůžou porazit.

"Odkázal jsem ho, ať spadne z hrušky. Že je nám to jedno, když budeme dávat
branky v přesilovkách nebo v oslabeních. Když oni umí tak dobře hrát pět na pět," řekl Štefanka, který překonal brankáře Petra Břízu na konci přesilové hry.

Pár vteřin předtím přitom trefil tyčku. "Už jsem se bál, abychom mojí neproměněnou šancí neprohráli, protože se vždy nepodaří dát hned gól. Mohl jsem dát jeden i druhý a zápas mohl být sladší," pousmál se.

Znojmu se stejně jako ve čtvrtek nevydařil vstup do utkání a už v druhé minutě inkasovalo. "Ale zvedli jsme se z toho. Je vidět, že jsme vyrovnaní soupeři, o čemž hovoří i výsledek," podotkl Štefanka.

O psychiku gólmana Jiřího Trvaje, který v závěru předešlého duelu potupně kapituloval při samostatných nájezdech, se Orli nebáli. "Nezatrnulo nám. Víme, že Jirka je kvalitní brankář. Neříkám, že udělal chybičku, ale takový náhodný gól, když nevidí, tam může spadnout," řekl Štefanka.

Domácí neměli ani trauma z toho, že udělali chybu tak rychle a dovolili soupeři dostat se do vedení. "Kdyby se nedělaly chyby, bylo by zbytečné hrát hokej. Musíme ale hrát poctivěji v obraně," prohlásil slovenský forvard, který do Znojma přišel v průběhu sezony z Vítkovic výměnou za Marka Urama.

Podle Štefanky by pro Znojmo nebylo problémem, i kdyby dnes prohrálo a stav série byl 0:2. "Nic by nebylo ztraceného. Když chceme jít dále, musíme vyhrát i na Spartě," řekl. Pochvaloval si ale hlavně fakt, že už se konečně začíná hrát silovější hokej než ve čtvrtfinále proti Vítkovicím. "Celkově si myslím, že se to pomalu rozběhne a bude se hrát méně do obrany. Dnes oba týmy lépe bruslily a bylo to hokejovější," soudil Štefanka.

Zásluhu na tom, že se dnes neprodlužovalo či Znojmo podruhé doma neprohrálo, měl i útočník Milan Mikulík, jenž překonal Břízu po 37 vteřinách třetí třetiny a stal se tak autorem vítězné branky. Podle něj bylo také hodně důležité, že Orli neinkasovali v obou zápasech ani jednou v oslabení.

"Na přesilovky Sparty jsme se připravovali. Má výborné hráče, kteří dokáží zakončit, ale nám to teď super jde. Kluci, kteří chodí na oslabení, výborně brání a nám se daří přesilovky. Doufám, že to tak zůstane," přál si Mikulík.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!