Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Žádné změny a Isinbajevová v čele dozorčí rady Rusada. Ruští atleti stále v klatbě

Sport

  22:41
LONDÝN - Mezinárodní atletická federace IAAF není spokojena se stavem antidopingového systému v Rusku a tím, jak postupuje jeho reforma. Kvůli tomu je zrušení plošného zákazu startu ruských atletů na mezinárodních akcích v nedohlednu. IAAF se nelíbí ani jmenování bývalé tyčkařky a dvojnásobné olympijské vítězky Jeleny Isinbajevové do čela dozorčí rady Ruské antidopingové agentury (Rusada).

Prezident IAAF Sebastian Coe. foto: ČTK/AP

„K určitému pokroku došlo, ale v klíčových otázkách jsou stále velké nedostatky. Jsem z toho zklamaný a nechápu, proč není progres mnohem výraznější,“ řekl dnes předseda IAAF Sebastian Coe na zasedání v Londýně. „Radu IAAF silně znepokojuje, že ke splnění klíčových požadavků na letošní rok má ruský svaz velmi daleko,“ dodal.

Jelena Isinbajevová.

Coeovi se nelíbí především nedostatečné množství dopingových testů, nezveřejňování záznamů z biologických pasů sportovců, složitý přístup dopingových komisařů k atletům, kteří stále trénují „za zavřenými dveřmi“, či to, že trenéři spojení s dopingovými aférami stále trénují.

„Rusové si nemohou dělat plané iluze, budeme i nadále nekompromisní. V červenci to znovu prověříme a rozhodneme, ale na uvedených věcech trváme,“ prohlásil Coe.

IAAF kvůli systematickému dopingu v zemi pozastavila členství ruskému svazu v listopadu 2015. Kvůli tomu přišli ruští atleti s výjimkou dálkařky Darji Klišinové i o účast na loňských olympijských hrách v Riu de Janeiro. Od té doby IAAF umožnila start na mezinárodních akcích několika atletům, kteří prokázali, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový program.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč