Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Starosta horské vesnice oficiálně přivítal členy české výpravy

Sport

  16:50
ROZA CHUTOR (Od našeho zpravodaje) - Skokani na lyžích, bobisti, závodníci z shorttracku, taky sjezdaři s vlajkonoškou Šárkou Strachovou. České sportovce slavnostně přivítali v horské olympijské vesnici Mountain Village v Roza Chutor a mezi desítky už vztyčených vlajek tam přibyla i ta trojbarevná. "Vítejte v Soči a hodně štěstí," přál Čechům starosta vesnice Alexej Němov, čtyřnásobný olympijský šampion v gymnastice.

Češi při oficiálním přivítání. foto: MAFRA - Michal Sváček

Uličkou slávy plnou dětí s českými vlaječkami prošel průvod bílých bund, v jeho čele šéf mise Martin Doktor, za ním desítky reprezentantů. Pak dorazily bubenice v kozáckých čepicích, pěvecký sbor ze Sibiře, výkvět místního folkloru a taky starosta vesničky. Ten den měl šichtu, kromě Čechů vítal u sebe "doma" i Chilany a Estonsko.

"Kapela, to byla pro mě nejoblíbenější část celého ceremoniálu," chválila snowboardistka Šárka Pančochová. "Výborný nápad, že si vyčlení čas na každý stát zvlášť," doplnila Strachová.

Sportovci fotili na mobily, sjezdař Ondřej Bank podupával v mrazu, pak na náměstíčko s výhledem na zasněžený Kavkaz napochodovali vojáci v uniformách. Na stožár nejdřív vytáhli olympijskou vlajku a s tóny hymny i tu českou.

"Trénovali jste, obětovali jste toho spoustu pro váš olympijský sen," říkal Němov. "Ať se vám splní. My uděláme vše pro to, aby váš pobyt byl co nejpříjemnější a nejkomfortnější," slíbil.

Rukavice, kravata i odznaky

Mezi českou výpravu se rozeběhly dětičky a rozdávaly všem rukavice s olympijským logem. "Super dárek, jeden člověk je vyřešený," smál se Bank. A dárek pak dostala i česká výprava, jak jinak - matrjošku.

"Velikou," ukazoval šéf mise Martin Doktor. "No krásná, někam do kanceláře si ji rozložíme. Taky záleží, co je vevnitř, ale řekl bych, že tam bude úplně ta stejná, jen menší." Ruská strana na oplátku dostala české sklo, oficiální kravatu Českého olympijského výboru a sadu pamětních odznaků.

Autor: