Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Video ostatním sportům pomohlo. Ale fotbal stále váhá

Sport

  10:45
PRAHA - Byl to okamžik, kdy si miliony lidí u televizních obrazovek ťukaly na hlavu. Jak mohl proboha ten Japonec zapískat pokutový kop? Nevinný dotek Chorvata Lovrena na rameni Brazilce Freda při úvodním zápase mistrovství světa odpískal rozhodčí Nišimura jako nedovolený. Neymar penaltu proměnil a žlutozelený kotel jásal.

Jaký faul? křičí Chorvaté. Fred se poroučel k zemi příliš ochotně. Sudí přesto nařídil pokutový kop. foto: Reuters

Přitom stačí tak málo a podobné přehmaty by byly minulostí. Tenisu i hokeji zavedení videa výrazně pomohlo, jen fotbal pořád váhá. V případě čtvrtečního doteku by videorozhodčí měl do minuty či dvou jasno.

A stejně tak při neuznaných gólech Mexika do sítě Kamerunu. Podobných situací je za zápas jen pár, a přitom zásadně ovlivňují výsledek. I když se třeba podaří Brazilcům uspořádat šampionát bez větších chyb a chaosu, pořád tu dvě minely budou.

Největší slabinou mistrovství světa jsou totiž někteří rozhodčí a také bafuňáři FIFA, kteří odmítají jít s dobou. Za to už ale Brazílie nemůže...

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...