1 střední salátová okurka
1 kelímek (200g) řeckého jogurtu
hrst máty nebo kopru
1 velký stroužek česneku (příp. 2 menší)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička citrónové šťávy
sůl, čerstvě mletý pepř
černá oliva na ozdobu (nemusí být)
1. Okurku oloupejte pomocí škrabky na zeleninu a poté nakrájejte
na malé kostičky o velikosti strany cca 2-3 mm. Tzn. nejprve
rozkrojte okurku podélně napůl, poté nakrájejte na tenké plátky
a ty překrojte příčně.
2. Lístky máty nebo kopru oberte ze stonků a nasekejte nožem -
mátu na jemno, protože má tužší listy, v případě, že
dáváte kopr, tak nahrubo.
3. Česnek utřete nožem na prkénku a přidejte spolu s bylinkami k
okurce. Rozmíchejte s jogurtem, ochuťte citrónovou šťávou a
podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý pepř.
4. Nakonec zakápněte trochou oleje, ozdobte olivou a ihned
podávejte s bílým pečivem.