Lidovky.cz

'Uvařte' si zmrzlinu sami. Recept na osvěžující bazalkový sorbet

Jídlo

  6:00
Až opadnou největší horka (při nich má zmrzlina problémy s tuhnutím), zkuste si připravit zmrzlinu doma. Jak na to, poradí šéfcukrářka hotelu Clarion Congress v pražských Vysočanech a sběratelka medailí z cukrářských soutěží Andrea Lechnerová.

Bazalkový sorbet Andrey Lechnerové.

Stačí, když máte doma vejce, mléko, smetanu, cukr a ingredience dodávající chuť (citron, čokoláda, rozinky, bazalka...) – směs vyšleháte a zamrazíte. Bez zmrzlinovače ale sametově hladkou smetanovou zmrzlinu doma těžko vytvoříte. "V klasickém mixéru můžete sice rozmixovat všechny ingredience, nicméně k dosažení uspokojivého efektu – tedy krásně hladké zmrzliny, to nestačí. Při mražení musíte směs pořádně znovu míchat, aby se težší složky neusazovaly na dně. Na takto připravené zmrzlině by si totiž nikdo moc nepochutnal," vysvětluje Andrea Lechnerová.

Šéfcukrářka hotelu Clarion Congress Andrea Lechnerová.

Nejlépe je proto použít zmrzlinovač. Vedle kompaktního s kompresorem, který je však dražší, se v domácnostech nejčastěji používá typ s výjimatelnou nádobou na motorek. Spolehlivý, snadno omývatelný, výjimatelný a s kapacitou 800 g zmrzliny je IC 8500 od DeLonghi (1800 Kč) nebo Disney od Ariete s dětskými motivy (1300 Kč). Výjimatelnou nádobu namrazíte v mrazáku 12–16 hodin předem, vyndáte, nasadíte lopatky a vlijete směs, zmrzlina se soustavným mícháním utvoří do 45 minut, při teplotách nad 28 stupňů má však problémy s tuhnutím.

Před kalorickými smetanovými zmrzlinami ovšem Lechnerová upřednostňuje osvěžující sorbety, jejichž příprava je jednodušší. "Můžete použít jakékoliv ovoce, bylinky i různé druhy koření, sladké i slané, fantazii se meze nekladou. K výrobě stačí voda, ovoce nebo jiná surovina, cukr a med, který zaručí vláčnost. Promíchejte vše ponorným mixérem, nalijte do připravených mističek a nechte zmrazit," doporučuje Andrea Lechnerová. Zmrzlina snáze tuhne v plastových tvořítkách nebo v nerezové nádobě, která dobře vede teplo, jež při mrazení může snadno unikat.

Bazalkový sorbet Andrey Lechnerové

suroviny:
200 ml citronové šťávy
300 g krupicového cukru
150 g ledové tříště
25 g čerstvé bazalky

postup:
Všechny suroviny rozmixujte a nechte zmrazit ve zmrzlinovači. Nemáte-li strojek, nalijte směs do nerezové nádoby, vložte do mrazáku a každou hodinu promíchejte kovovou lžící, dokud zmrzlina neztuhne.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.