Ochutnávka ne zcela běžných pokrmů byla na programu Dne hmyzožravců, na němž zoo představila své obyvatele živící se hmyzem. Zájem o neobvyklé speciality měli dospělí, děti i zahraniční turisté.
ČTĚTE TAKÉ: |
"Chutná to jako ančovičky," uznale hodnotil chuť opečené larvy jeden z mladých degustátorů. "Ba ne, spíš jako křupky, dost bez chuti," oponovala jeho společnice. S úsměvem a mastnými bradami odcházely i děti předškolního věku.
"Já osobně mám nejradši kukly moučných červů, protože pěkně osolené chutnají jako mandličky," řekla Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně, která pokrmy připravila. Kromě moučných červů a cvrčků se ve zverimexech dají koupit i sarančata. "I některé druhy švábů, ale to už musí být opravdový 'fajnšmekr', aby si je objednal," míní.
Borkovcová uspořádala také přednášku, kde se o pojídání hmyzu - entomofágii - lidé mohli dozvědět vše podstatné. Třeba to, že hmyz se dá jíst ve všech stadiích vývoje, tedy kukly, larvy i dospělci, a že se dá připravovat na slano i na sladko.
Podle Borkovcové není pojídání hmyzu jen módní záležitostí pro hledače neobvyklých zážitků. Již 90 let stará česká kuchařka například uvádí recept na polévku z chroustů, jistě dobře známou Jírovi z Maršova a dalším aktérům známého kresleného vtipu Vladimíra Jiránka.
"Někteří senioři vzpomínají na pochoutku svých prarodičů, kteří si nechávali uzrát na skříni sýr. Zralý prý byl až tehdy, když v něm lezli červi, a jedl se i s nimi," uvedla Borkovcová.
Vědkyně potravinám připravovaným z hmyzu věští velkou budoucnost. Nejde ani tak o zmíněné pikantní pokrmy, hmyz je však ideálním materiálem pro přípravu takzvaných funkčních potravin. Ty lékaři doporučují pro předcházení nemocem a snižování rizika zdravotních problémů; jsou totiž obohaceny o látky zdraví prospěšné, nebo z nich jsou naopak nežádoucí složky odstraněny.
"Hmyzí potrava se dá cíleně připravit v takovém složení, jaké potřebujeme pro léčení některých nemocí," potvrzuje Borkovcová. Hmyz určený ke konzumaci lze krmit třeba mrkví či potravou obsahující železo; potom i hmyzí tělíčka budou obsahovat více těchto látek. "Bude to obsahovat v biologické formě, která je pro organismus lépe přijatelná než uměle vyrobená," prohlásila.
Zájem o hmyzí potraviny mají i odborníci na výživu sportovců. "Zaznamenali jsme zájem z fitcenter, kde dělají bílkovinné koncentráty. Hmyzí bílkoviny jsou opravdu kvalitní, srovnatelné s kuřecím i rybím masem," vysvětlila vědkyně.
Kromě kvalitního obsahu ve prospěch hmyzu mluví i nízká cena. "Když si uděláme z ruky mističku a zaplníme ji hmyzem, bude v něm úplně všechno, co náš organismus na den potřebuje. To znamená všechny potřebné bílkoviny, sacharidy i tuky, a to kvalitní," tvrdí Borkovcová. Takové množství hmyzu zakoupené ve zverimexech přijde asi na dvacetikorunu.
Uspokojení zájmu odborníků, pacientů a sportovců o potravu z hmyzu však podle Borkovcové zatím brání legislativa, Evropská unie totiž dosud nemá zákonem ošetřen odchov, zpracování a prodej hmyzu.