Letošního ročníku se zúčastní podle mluvčí pořádajícího přerovského pivovaru Zubr Hany Matulové 35 kuchařských týmů. "Milovníci nejlidovější stravy, kterou guláš zřejmě je, se mohou těšit nejen na guláše hovězí a vepřové, ale i oblíbené zvěřinové," uvedla mluvčí.
Doplnila, že každý ze soutěžících bude mít k dispozici malý kotlík s uzavřeným ohništěm. Guláš kuchaři musejí zvládnout za pět hodin. Jiná omezení v klání prakticky neexistují. Maso a ingredience na přípravu guláše nejsou předepsány, záleží jen na fantazii a osobních zkušenostech každého účastníka.
Pokrmy bude hodnotit odborná porota. "Stejně jako v minulých letech bude záležet nejen na samotné chuti guláše, ale i na jeho servírování. Hodnotí se také originalita místa přípravy," řekla Matulová. Umění účastníků mistrovství budou moci podle ní posoudit i návštěvníci výstaviště. Gulášové speciality lidé budou moci na místě také hojně zapít pivem.