Indická jablka s chilli
Jablka jsou třeba skvělým doplňkem ke kachně nebo huse. Dodají šťávě zajímavou chuť a jemnost. Pokud máte jenom stehna, můžete maso v pekáči obložit kousky ovoce od začátku pečení, když se dělá celá drůbež, přidejte plátky jablek až na poslední hodinu.
V Indii dělají z jablek pikantní sladkou omáčku zvanou čatní. Je to výborná směs povařených kousků jablek s čerstvým zázvorem, skořicí, anýzem a drcenými chilli papričkami. Recept najdete na webu Hare Krišna: www.harekrsna. cz/cvs/2008/catny.
Čtěte také: |
Velice jednoduchá a hlavně vynikající je sýrovo-jablečná pomazánka. Stačí promíchat 10 dkg másla, 2 balení lučiny, 2 lžíce pažitky, sůl, 2 nakyslá jablka a 10dkg strouhaného eidamu nebo parmezánu, podle toho, co máte raději – a namazat na chleba.
Na štrúdl do Berouna
Nejvíce jsou jablka využívána pro přípravu moučníků. Štrúdly, páje, dorty, knedlíky, pyré, jablka v županu, zmrzlina, to vše najdeme v jídelníčku řady zemí po celém světě. V Severní Americe jsou oblíbená pečená jablka plněná pekanovými ořechy. V našich podmínkách je snadno nahradíme klasickými vlašáky. Plody vydlabeme směrem od šťopky, naplníme směsí z hnědého cukru, skořice, rozinek a nasekaných ořechů, navrch dáme kousek másla a položíme do pekáčku. Zalijeme trochou horké vody, dáme do trouby předehřáté na 180°C a za občasného podlévání pečeme 30 až 40 minut. Servírujeme teplé s vanilkovou zmrzlinou.
Milovníci ovocných závinů ať zamíří do Berouna. Kousek za náměstím, na rohu Pivovarské a Havlíčkovy ulice, najdete malebný krámek s názvem Štrúdlárna. Za 30 korun tu dostanete velký kus skvělého domácího štrúdlu s různými náplněmi.
Pravý, nefiltrovaný mošt v bio kvalitě vyrábí hoštětínská moštárna z Bílých Karpat. Seznam míst v Praze a Brně, kde se dají koupit produkty z Hoštětína, najdete na stránkách moštárny: www.jablecnemosty.cz.