Lidovky.cz

Ochutnejte nejlepší houskový knedlík. Vaří ho pražský hotel Hoffmeister

Jídlo

  7:00
PRAHA - Mladý kuchař Josef Sedlák z pražského hotelu Hoffmeister zvítězil v soutěži o nejlepší houskový knedlík. Ve čtvrtém ročníku kuchařského klání své umění v pražském hotelu InterContinental předvedlo šestnáct účastníků z českých a slovenských restaurací. Jejich výkon hodnotila porota složená z gastronomických odborníků i amatérů.

Soutěž o nejlepší Český houskový knedlík. foto: ČTK

Tradičně v ní zasedl také senátor Jiří Dienstbier. "Úroveň soutěže je dobrá. Každým rokem se zlepšuje," řekl  Dienstbier.

Soutěž o nejlepší Český houskový knedlík.

Podle něj je knedlík symbolem české kuchyně. "Musí být ale dobrý. Často se jeho příprava odbývá," zdůraznil. Upozornil, že smyslem soutěže je snaha upozornit na kvalitu české kuchyně. "Knedlíky vařím asi šedesát let. Je to pro mě samozřejmost. Pořád mě ale rozčiluje to ´bahno´, které se v hospodách vydává za houskové knedlíky," dodal. Soutěž má podle něj návštěvníky pobavit. "Kuchaři to ale berou velmi vážně," uvedl.

Chuť knedlíku dělá láska, která se vloží do vaření
Zatímco porota hodnotila knedlíky v suchém stavu, návštěvníci je mohli ochutnávat v kombinaci s koprovou omáčkou a případně i kousky masa. Nejlepší koprovku podle laického hodnocení uvařil Ondřej Dvořák z táborské restaurace La Cave.

Soutěž o nejlepší Český houskový knedlík.

Podle Dienstbiera správnou chuť knedlíku dělá "láska, kterou do vaření vložíte". "Je dobré také prosít mouku (hlavně kvůli červům), trochu osolit, přidat vajíčka a zadělat mlékem nebo podmáslím. Pak se všechno musí propracovat a dát tam tolik housky, kolik je těsto schopno vstřebat. Žádné kvasnice a prášky nejsou třeba " vysvětlil tajemství svého receptu. Technické pomůcky prý politik nikdy nepoužíval. "Důležité jsou lidské ruce," míní. 

Podle předsedy poroty Miroslava Kubce je smyslem soutěže zvednout kvalitu české kuchyně. "Chceme, aby se vrátila do restaurací. Nemáme se za co stydět. Jde jen o to ji dobře vařit," řekl .

Jaký je poctivý český knedlík?
Účastníky soutěže motivoval hlavně zájem o tradiční domácí gastronomii.

Soutěž o nejlepší Český houskový knedlík.

"Chtěli jsme zjistit, jaký je poctivý český knedlík a zda obstojíme v této soutěži. Na Slovensku se na tradiční kuchyni trochu zapomíná," řekl Jaroslav Cabúk z hotelu Thermia Palace z Piešťan. Podle něj velký rozdíl mezi slovenským a českým knedlíkem není. "Čerpáme z tradice česko-slovenské i rakousko-uherské kuchyně. Nejlepší kombinace je s hustou smetanovou omáčkou," dodal. Sám knedlík připravuje podle starých receptů. "Je tam žemle opečená na másle," prozradil svůj recept.

Vítěz soutěže, který knedlíky vaří asi devět let, si odnesl patnáct kilo mouky a medaili Josefa Vladaře, jenž soutěž založil. Členkou poroty byla i zástupkyně starého šlechtického roku Mathilda Nostitzová, která má prý slabost pro český knedlík. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž soutěži předsedal v minulých letech, se kvůli pracovním povinnostem omluvil.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.