Lidovky.cz

Chcete shodit kila nabraná o Vánocích? Jezte jen zeleninu

Jídlo

  21:44
PRAHA - V průměru dva až tři kilogramy váhy naberou lidé při vánočním hodování a oslavách konce starého roku a příchodu Nového roku. Podle dietní sestry Jany Martinů ale není dobrým řešením nastolit ode dneška hladovku. Změna životního stylu pomůže zbavit se nabraných kil zhruba během dvou týdnů. V Česku trpí nadváhou 66 procent mužů a 54 procent žen, obezitou 16 procent mužů a 20 procent žen. Češi tak patří k nejtlustším Evropanům.

Ženské tělo foto: Shutterstock

Martinů radí hned po Silvestru nasadit týdenní odlehčovací režim. První den by měl být čistě zeleninový, druhý ovocný. "Na den si dopřejte kilogram zeleniny či ovoce. Tělo se během těchto dvou dnů pročistí. Od třetího dne přidávejte nízkotučný sýr, jogurt a bílé maso, celozrnný chléb, rýži a těstoviny. Pokud možno se vyhýbejte sladkostem," řekla.

Místo sladkostí uzobávat zeleninu
Podle Martinů je třeba udělat rázný konec "uzobávání" dobrot u televize. "Stará rada zní: omezit počet hodin u televize a při jejím sledování pak mít po ruce sklenici vody a upíjet. Pokud je touha po žvýkání nepřekonatelná, je dobré připravit si misku s nakrájenou zeleninou nebo ovocem," uvedla.

Člověk by při tomto režimu měl vypít nejméně 2,5 litru tekutin, nejlépe minerálek a bylinných čajů. "Stažení žaludku zhýčkaného vánočními porcemi jídla vyžaduje pevnou vůli. Pocit hladu pomůže překonat popíjení vody," vysvětlila.

Obezita - ilustrační foto.

"Hubnutí je běh na dlouhou trať, žádný sprint," doplnila odbornice na
zdravé hubnutí Marie Hrudková. Varovala před hladovkami a zázračnými dietami. Pokud se člověk rozhodne zhubnout, musí jeho příjem energie být nižší než výdej.

Půl kila zeleniny a ovoce denně
Zlaté desatero úspěšného snižování hmotnosti doporučuje jíst čtyři až pět menších porcí během dne, nejlépe v intervalu 2,5 až tři hodiny. Snídani nevynechávat, dodržovat pitný režim. Jídelníček by měl být pestrý, aby člověk měl z jídla uspokojení. Důležité je omezit sladkosti, snížit příjem tuků a vyhnout se tučným masům a uzeninám. Při kuchyňské přípravě omezit smažení a fritování. Člověk by denně měl sníst nejméně 400 gramů zeleniny a ovoce. Vhodné jsou sýry do 30 procent tuku v sušině a jogurty do dvou procent tuku.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.