Šéf cukrárny, Francouz Jean-Luc Albin určitě umí vytvořit lahodné kruhové pečivo s nejlepším těstem plným másla a vajec. A teď se raduje z různých obměn, které sám vymyslel. Jeho královský koláč Bourbonská ulice je připraven s vanilkovým pudinkem, bourbonem a opékanými pekanovými ořechy. Koláč Generál Foster má v sobě banánovou náplň, Woodlawnská plantáž pralinkový krém a likér Southern Comfort. Pontchartrain je plněný bavorským vaječným krémem, jahodami, mandlemi a šlehačkou.
"Každý den dělám něco trochu jiného, něco nového," říká Albin. Koláč je zajímavý, ale možná nerozpoznatelný pro první francouzské přistěhovalce, kteří přinesli do Louisiany oslavy masopustního úterý právě s královským koláčem.
Tradiční verze je kruhová, z máslového těsta, okořeněná skořicí a oslazená cukrovou polevou. I když tato verze stále převažuje, každoročně se objevují nové druhy s ovocem, smetanovým sýrem, čokoládou a dalšími příchutěmi.
"Trend plnění královského koláče začal v sedmdesátých letech," říká Liz Williamsová, prezidentka muzea jižních pokrmů a nápojů v New Orleansu.
"Lidé chtěli, aby byly koláče sladší a sladší, a pekaři se chtěli odlišovat. Předtím vypadaly všechny královské koláče stejně a chutnaly přibližně stejně." Dnes existuje nejméně 24 příchutí a náplní. Kromě většiny ovoce lze zakoupit exotické příchutě jako pralinky, smetanu a mandlovou pastu.
V pekárně U Navarrových proslulé královskými koláči ve Springfieldu ve státě Louisiana, nedaleko New Orleansu, vytvořil Earnie Navarre královský koláč dokonce se sladkými bramborami a pralinkami.
Rhonda Ruckmanová, cukrářka pracující pro restaurace Donald Link a maloobchodní prodejnu Butcher chtěla experimentovat s různými příchutěmi, když se po několika letech vrátila do města. "Dělám čokoládový krém s brioškovým těstem, vrstvou kyselé smetany, kakaovou drobenkou a čokoládovými lupínky." Ve většině pekáren jsou nejoblíbenější královské koláče se smetanovým sýrem nebo jeho kombinace s ovocem. Následuje koláč s jahodovou náplní.
U Randazzových královských koláčů čekají zákazníci ve frontách na ten svůj vždy 6. ledna, v den tradičního zahájení karnevalové sezony. Randazzo nabízí šest druhů příchutí. Jeho velký královský koláč se dělí na čtvrtiny se smetanovým sýrem, s jablečnou, citronovou a jahodovou náplní. Královský koláč fleur-de-licious připravuje s černou a zlatou polevou.
Manny Randazzo říká, že nové příchutě mají své fanoušky, ale nejvíce se prodávají tradiční královské koláče. "Může to být pěkný zmatek se všemi těmi náplněmi, dvojitými náplněmi, příchutěmi," říká Randazzo. "Avšak stále 75 procent našich prodejů tvoří tradiční koláče. Lidé, kteří říkají, že jsou suché nebo mají nevýraznou chuť, ještě neměli koláč se správným brioškovým těstem se skořicí. To je jednoznačný vítěz."