"Význam gastronomie v cestovním ruchu neustále stoupá a stále více lidí se zajímá nejen o to, co jí, ale i o historii jednotlivých kuchyní a kvalitu použitých surovin," řekla jedna z organizátorek, Zuzana Vojtová z Centrály cestovního ruchu.
Návštěvníci regionu si podle ní stále častěji přejí poznat chutě a vůně místní kuchyně a přirozeně je srovnávají se specialitami ostatních regionů, které navštívili nebo kde žijí.
Na výstavě v Telči se mohou seznámit s přípravou jednoduchých pokrmů i s mistrovským kulinářským uměním včetně slavnostních tabulí. Základ výstavy tvoří fotografie, texty a videoprojekce, ale také trojrozměrné předměty, třeba kávomlýnky a různé formy na pečení.
Výstava, která do Telče doputovala z dolnorakouského zámku Wilfersdorf, získala na Vysočině adventní rozměr. Doplňují ji třeba různě zdobené vánoční stromečky, aranžmá i vánoční pečivo z místního Markova pekařství.