Nabídka bezmasých jídel v klasických českých restauracích stále ještě pokulhává. Vegetariáni, kteří žijí ve velkých městech, raději vyhledávají specializované restaurace. Není divu, v těch běžných se bohužel často musejí spokojit s tradičním smaženým sýrem či zeleninovým talířem.
Přitom i vegetariánská kuchyně může být pestrá, chutná a zajímavá. Předvést to má další festival z dílny Alakarte.cz s názvem Vegefest, který se od 27. února do 20.března uskuteční v sedmi pražských restauracích.
Festival přichází po Masopustu, tedy v období půstu před Velikonocemi. "Původně jsme mysleli, že uděláme pauzu a žádný gastronomický festival nebudeme pořádat, ale téma vegetariánské kuchyně se přímo nabízelo," řekl ředitel společnosti Alakarte.cz Pavel Suchánek.
Každá dobrá restaurace by podle Suchánka měla svým hostům umět připravit chutné bezmasé jídlo: "Záměrně jsme s nabídkou účasti oslovili i ty restaurace, které nejsou výhradně vegetariánské," dodal.
Na maso s klidem zapomenete
Předsudek, že vegetariánská kuchyně je nudná, vyvrátil i šéfkuchař a majitel čistě vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels. Podle něj je důležitá hlavně kreativita a hravost. Ve své kuchyni nepoužívá ani žádné náhražky masa. "Vaříme zajímavě a hrajeme si se zeleninou," říká a jako příklad uvádí vegetariánskou svíčkovou, kterou si přál host: "Sojové maso tam nesedělo, tak k ní nyní servírujeme pečený pastiňák. Má silnou chuť, ale na maso si samozřejmě nehraje," říká s úsměvem kuchař, který do Prahy přišel z holandského Den Haagu.
RECEPT:Pastiňáková polévka - Mlsná kavka Postup: Zeleninu nakrájíme na hrubé kostky a pomalu smažíme dozlatova. Pak přidáme bobkový list a zalijeme bílým vínem a studenou vodou. Pomalu vaříme doměkka na mírném plameni. Osolíme, vyndáme bobkový list, vlijeme šlehačku a rozmixujeme dohladka. Vedle na pánvi si osmažíme tenké plátky pastiňáků a cibulové kroužky, kterými polévku na talíři dozdobíme. |
Pro festivalové hosty připravil pastiňákovou polévku, liškový koláč s kapučínem z černého kořene a jako dezert domácí dýňovo-citronový sorbet. "Jdeme s trendem restaurací, dbáme na čerstvé suroviny a nepoužíváme žádné prášky a éčka. V kuchyni využíváme staré dobré postupy," říká.
Restaurace opět nabídnou tříchodová menu za 290 korun. Vstupenkou na festival je rezervace vybraného menu na www.vegetfest.cz. Za jídlo zaplatí hosté až v restauraci.