Lidovky.cz

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Jednoduché krevety ze San Franciska

USA

  6:48
San Francisco - Během třítýdenního putování po jihozápadě USA jsme navštívili velká města jako Los Angeles, San Diego a Las Vegas. Největší gastronomické zážitky jsem si však odvezl ze San Francisca.

Šéfkuchař Michael Váňa foto: Archiv restaurace U Modré kachničky

V těchto multikulturních centrech, na rozdíl od venkova, neochutnáte tolik místních specialit, ze světových kuchyní zde najdete snad úplně vše. Přesto nám podařilo zkusit několik zajímavých jídel, jež jsou typické pro tuto oblast.

Asi nejzajímavějšími gastronomickými místy jsou přístavní sanfranciské čtvrti Fisherman’s Wharf a Marina District. Klasickou restauraci zde nepotkáte, místní se v těchto končinách stravují převážně u stánků s rychlým občerstvením, ve kterých jsou připravováni nejlepší korýši široko daleko. Stejně jako si u nás dáte na ulici klobásu či párek v rohlíku, tady dostanete krevety přímo z pánve a humry či kraby z vroucího kotle.

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Nejlepší dušené hovězí? To z amerického Utahu

Když v Čechách koupíte čerstvé mořské plody a ryby, jsou v lepším případě asi tak 2 dny staré. Zde pořídíte korýše, kteří byli ještě před chvilkou na lodi.

Celým přístavem se line omračující vůně vařených humrů a grilovaných krevet. Pokud tyto věci máte alespoň trošku rádi, opravdu si zde přijdete na své. Jestli však mořským plodům zrovna neholdujete, stojí za to i tak přístav navštívit, abyste viděli stánkové kuchaře přímo při práci.

Klasickou restauraci zde nepotkáte, místní v těchto končinách jí převážně u...
Celým přístavem se line omračující vůně vařených humrů a grilovaných krevet.

Jediné, na co si u tácku s krevetami musíte dávat pozor, jsou nenasytní racci, ti okolo stánku poletují a čekají, zda někomu něco neupadne od pusy. A když se jim dlouho nepoštěstí, tak se vůbec nestydí vám zezadu přes rameno nalétnou přímo do talíře a až neuvěřitelně mrštně, aniž by se vás dotkli, popadnout celý vás oběd a odletět s ním i s papírovým talířem.

Sanfranciské krevety podle Michaela Váni:

  • 1 kg krevety
  • 50 g másla
  • Šťáva z půlky citronu
  • Mořská sůl
  • Drcený pepř

Na omáčku:

  • 250 g cherry rajčat
  • Šťáva z půlky pomeranče
  • 50 g Jemně nastrouhaný křen
  • 25 ml Olivový olej
  • 1 ks šalotka
  • Chilli paprička (půlka jalapeňos)
  • Drcený pepř
  • Sůl

Krevety opláchneme a oloupeme ocásky z krunýře. Hřbet ocásku lehce nařízneme a vyjmeme střívko, které vypadá jako centimetrová černá nitka.

Než začneme krevety opékat připravíme si vše ostatní, protože krevety jsou opravdu jednu až tři minuty hotové (záleží na velikosti).

Studená omáčka ke krevetám:
Do vyšší misky dáme nakrájená cherry rajčata, pár kapek olivového oleje, šťávu z pomeranče. Podle chuti přidáme jemně nastrouhaný křen, chilli papričku, sůl a drcený pepř. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, pak přidáme najemno nasekanou šalotku.

Připravené krevety opatrně dáme na rozpálenou pánev s pár kapkami oleje. Krevety opékáme zprudka (nesmí se začít dusit) asi minutu z každé strany. Krevety ke konci opékání osolíme mořskou solí, přidáme špetku drceného pepře, šťávu z půlky citronu. Pánev stáhneme z ohně a přidáme pokrájené máslo (máslo nevaříme, necháme ho jen rozpustit) a podáváme.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.