Sobota 24. července 2021, svátek má Kristýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Nejlepší dušené hovězí? To z amerického Utahu

Jídlo

  6:39
Letní třítýdenní výlet po USA byl až neuvěřitelně nabitý skvělými zážitky. Na okruhu, který měřil více než 4000 km, jsme viděli nejen spoustu jedinečných přírodních úkazů, ale také ochutnali několik zajímavých místních specialit.

Šéfkuchař Michael Váňa foto: Archiv restaurace U Modré kachničky

Vedoucí výpravy Peter byl nejenom výborný průvodce, ale díky tomu, že je vášnivý gourmet, nás nenechal stravovat jen na benzínkách a ve fastfoodech. Najezdil s námi o mnoho kilometrů více, a to jen proto, abychom nebyli ochuzeni ani o zážitky gastronomické. Tím nás vyvedl z omylu, že americká kuchyně je jen o hamburgerech a Coca Cole.

Hospoda se nachází ve státě Utah na území indiánů Navajo a navštěvují ji hlavně...
Americká kuchyně není jen o hamburgerech a Coca Cole

Po přejezdu od Monument Valley ke Glen Canyonu nás Peter vzal do hospůdky The Old Bridge Grille na břehu řeky San Juan. Hospoda se nachází ve státě Utah na území indiánů Navajo a navštěvují ji hlavně místní. Když jsme přišli dovnitř, uvítal nás starší kulhavý Indián s kšiltovkou na hlavě a ve flanelové košili. Představil se nám a doporučil nám svoji specialitu - dušené hovězí se smaženým česnekovým chlebem. Doporučené jídlo donesl v hluboké misce, vše spíš připomínalo zahuštěný vývar se spoustou zeleniny a masa.

Omáčka byla silné masové chuti, lehce pikantní, nasládlá po kořenové zelenině, kukuřici a cibuli. V kombinaci s česnekovým chlebem vše dokonale ladilo.

Dušené hovězí se smaženým česnekovým chlebem

  • 600 g hovězí kližka
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer
  • 200 g cibule
  • 100 g rajčata
  • 200 g brambory
  • 50 g vyloupané kukuřice
  • 50 g zelené fazolky
  • sůl
  • drcený pepř
  • chilli
  • česnek na potření chleba

Hovězí kližku nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostky. Na stejně velké kousky nakrájíme cibuli, mrkev, celer a rajčata. Zeleninu s rajčaty zprudka orestujeme, přidáme maso, sůl, pepř a špetku chilli. Vše restujeme, dokud se maso nezačne připékat. Zalijeme vodou tolik, aby vše bylo potopené, přiklopíme poklicí a na mírném ohni dusíme až maso změkne. Postupně do omáčky přidáváme brambory, kukuřici a na konec zelené fazolky. Díky zelenině omáčka přirozeně zhoustne. Dle chuti přidáme chilli a sůl. Smažený chléb můžeme nahradit pita chlebem nebo tortilou.

Michael Váňa

Michael Váňa je jedním z mála českých kuchařů, kterému se podařilo uspět i v zahraničí. Začínal v Praze, kde během své kariéry vystřídal několik restaurací. Postupem času se dostal do jednoho z podniků, který spadal pod dva majitele - jeden byl Švéd a druhý Nor. Ti mu poskytli roční stáž ve vyhlášené švédské restauraci Grand restaurant v Malmö, v níž vařil i pro tamějšího krále. ,,Královská rodina přišla do podniku úplně inkognito, měli rezervaci na falešné jméno, když vstoupili, hosté začali tleskat, personál zezelenal. Dalším ‚královským zářezem‘ byla příprava pokrmů pro norského krále, to jsem ale už věděl, pro koho vařím, hostina probíhala na norské ambasádě v Praze,“ říká Váňa.

Jeho pokrmy ochutnala celá řada osobností, mezi které se řadí: Václav Havel, Sean Connery, Tom Cruise, Gérard Depardieu, členové kapely Pink Floyd, Karel Gott či Adolf Born.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!