Lidovky.cz

Nemáte čas vařit? Upečete si chlebové placky s bylinkami v pár minutách

Jídlo

  6:32
Na bylinky nezapomínejte ani v zimě a dopřejete si jejich voňavé aroma v super rychlých chlebových plackách s rozpuštěným máslem. Nemusíte čekat ani na vykynutí, prášek do pečiva vám tentokrát pomůže. Úžasně rychlé a snadné, neskutečně chutné.

Chlebové placky s čerstvými bylinkami foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Mix indického chleba naan a marockých placek matloua

Těsto je díky jogurtu velmi vláčné, je ale nutné ho dobře propracovat, aby bylo pružné a hladké, mixér vám určitě pomůže. Je jakýmsi mixem indického chleba, placek jménem naan bread, tedy zkráceně naan (nán) a také mi připomíná orientální placky známé pod názvem matloua, které se často podávají k snídani v Maroku, kde je před vámi hned upečou.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Pro ten pravý naan byste potřebovali sice otevřenou unikátní pec Tandori, nejčastěji ve tvaru amfóry, kam se placky obratným pohybem přilepí na její stěny a jsou za pár minut hotové, ale zde asi úplně nejde o autenticitu.

Bylinky dle vašeho gusta

Bylinkové máslo s česnekem placky nádherně ovoní a ochutí. Pro jeho přípravu můžete použít jakékoliv bylinky, které máte po ruce, a pokud zvolíte čerstvý koriandr, tak se budete více blížit indickému chlebu naan anebo pokud sáhnete po středomořských bylinách, vzpomenete si určitě na nedávnou dovolenou. Podávejte samostatně nebo jako přílohu k sýrům, malým předkrmům, salátům, pomazánkám typu humus anebo lilkovým či rajčatovým dipům i k masovým pokrmům. Tak si pochutnejte!

Chlebové placky s bylinkami

Na těsto asi pro 12 placek:

  • 350 g hladké mouky + na pomoučnění plochy
  • 5 vrchovatých lžiček prášku do pečiva
  • 350 g bílého tučného jogurtu

Na bylinkové máslo:

  • 50 g soleného másla
  • 3 stroužky drceného čenseku
  • 2 hrsti čerstvých bylinek ( rozmarýn, petržel, bazalka, oregano, kopr)

Nejdříve si připravte bylinkové máslo. Do malého kastrůlku na mírný oheň rozpusťte máslo. Na jemno nasekejte obrané lístky z větviček rozmarýnu a přidejte do másla. Ostatní bylinky omyjte, nasekejte, nejlépe i se stonky a zatím dejte stranou. Do másla přidejte až později, jakmile trochu zchladne. Rozdrťte česnek a také přidejte do másla.

Kvalitní máslo a bylinky
Hotové placky potřete bylinkovým máslem

Do mixéru odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva a jogurt a hnětacím hákem zpracujte asi 5 minut v těsto. Bude trochu vlhčí, ale to je v pořádku. Přendejte na pomoučněnou plochu a vypracujte do polodlouhého tvaru.Nožem rozdělte na půl, čtvrtky, osminky a dále až budete mít 12 stejně velkých kousků ke zpracování. Válečkem vyválejte v podlouhlé placky o tloušťce asi 1/2 cm a nožem nakrojte uvnitř 4 řezy. Na rozpálené suché pánvi nebo na vroubkované pánvi na steak, nejlépe však na suchém plátu, opékejte z každé strany asi 1 minutu, aby placky zůstaly nadýchané. Horké potírejte rozpuštěným bylinkovým máslem a případně podle chuti dosolte vločkovou mořskou solí.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.