Stánek má u cyklostezky a ti, co ho znají, se pravidelně zastavují. „Hrozny jsou letos kvalitní a je jich dost, takže i burčák je dobrý. Sice se vždycky objeví nějací lidé, kteří říkají, že kdoví, z čeho to je a že je moc brzo, ale většina je spokojená,“ řekl Machuča.
KUNC: Druhý nejlepší ďábelský trik? Dát Čechům burčák |
Už sedmnáctým rokem se specializuje výhradně na burčák. „Vyrábím ho z 95 procent hroznů, vína si udělám pro sebe tak 1000 litrů,“ řekl Machuča. Proto má teď nejvíc práce a ještě několik týdnů mít bude. „Sbíráme minimálně obden a lisujeme, aby byl pořád čerstvý burčák,“ řekl Machuča.
Sbírat a prodávat už začali i někteří další, hlavní vlnu prvních prodejů očekává od nastávajícího víkendu. Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. Zákon však povoluje burčák prodávat až od 1. srpna.
Na vinicích se podle Machuči letos zatím nepodepsalo ani řádění hrabošů. „Zatím nic neuschlo, ale země je děravá, tak uvidíme, jestli to uschne později,“ poznamenal.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.