5. srpna 2010 15:51 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Číst programové prohlášení? To by
byla urážka poslanců, říká Nečas

Petr Nečas | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Petr Nečas | foto:  František Vlček, Lidové noviny
PRAHA Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý nebude v Poslanecké sněmovně číst celé obsáhlé programové prohlášení své vlády. Kabinet 10. srpna předstoupí před poslance s žádostí o důvěru. Nejdelší podobný dokument v historii České republiky dostanou vládní i opoziční zákonodárci v písemné i elektronické formě.

"Rozhodně to nebudu číst. To by byla urážka poslanců, oni ten dokument mají v elektronické i listinné podobě," řekl novinářům předseda koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Více o programovém prohlášení vlády:

Koaliční strany mají v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu 118 křesel, a zisk důvěry tedy v podstatě dopředu jistý. Přesto Nečas očekává a za samozřejmý pokládá politický střet s opozicí. "Byl bych rád, kdyby byl veden racionálním a kultivovaným způsobem," podotkl předseda vlády.

Především na lídry dvou opozičních stran, tedy ČSSD a KSČM, má podle něj směřovat otázka, jak dlouho úterní schůze dolní parlamentní komory potrvá. "To oni budou určovat rozsah, intenzitu, hloubku, kvalifikovanost diskuse," poznamenal Nečas. Bylo by prý podle něj ale správné, aby se hlasování o důvěře uskutečnilo ještě v úterý.

ČTK, Lidovky.cz

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.