"Zaznamenali jsme zatím dvě kontaktní onemocnění, tedy případy, kdy nemocní přímo nekonzumovali salát, ale nakazili se běžným kontaktem od infikovaných příbuzných. Počty prokázaných onemocnění i osob s klinickými příznaky se ještě mohou měnit. Výsledky opakovaného vyšetření zaměstnanců stravovacího zařízení budou až v dalších dnech," uvedl ředitel krajské hygienické stanice Zdeněk Velikovský. První kultivační vyšetření neprokázalo, že by někdo z nich byl zdrojem infekce.
K TÉMATU: |
Pracovníci odboru hygieny výživy i dnes pokračují v kontrolách stravovacího zařízení a některých surovin, z nichž byl salát připravován. Jídelna je stále zavřená.
V pátek a v sobotu bylo v českobudějovické nemocnici ošetřeno 19 lidí s úplavicí, šest z nich bylo krátce hospitalizováno na infekčním oddělení.
"Dnes bylo ambulantně ošetřeno dalších šest pacientů, všichni byli propuštěni do domácího léčení," řekl mluvčí nemocnice Jan Dušek.
Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Závažnost je ovlivněna věkem pacienta. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu. Zdrojem je nemocný člověk.