Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Na co si dát pozor při nákupu potravin?

Dana Večeřová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR.

UKONČENO

Čechům už přestává být jedno, co jedí. Jejich nespokojenost s potravinami roste. A není divu - obchodníci často vydávají potraviny z Polska nebo ze Slovenska za typicky české výrobky, přelepují datum spotřeby nebo je opatřují nálepkou 'bio', přitom zdaleka nesplňují normy pro toto označení. Jak se bránit? Na co si dávat při koupi potravin pozor? A dá se vůbec poznat, že výrobek opravdu pochází z tuzemska? Ptali jste se mluvčí Potravinářské komory ČR Dany Večeřové.

položených otázek: 45 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (16.2.2012 13:23) Jiří
Dobrý den, v obchodě si mohu na obalu přečíst složení. V restauraci však nemám ani tušení, jaká škodlivá "éčka" mám na talíři. V Německu údaje o přídavných látkách na jídelníčcích najdu. Nemělo by se něco takového uzákonit i u nás?
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:02)
Dobrý den, přiznám se, že nevím, jak je to v Německu, když jsem tam byla v restauracích, nikde jsem tam nic podobného neviděla, pokud jde ale o označení alergenní složky, i ta se u nás již označená dobrovolně objevuje. Povinné to bude od roku 2014.
OTÁZKA (16.2.2012 13:39) Martina
Dobry den jak si mohu overit zemi puvodu potraviny? Prijde mi to temer nemozne, protoze jedinou informaci o vyrobku, co mam, je ta, co udava sam vyrobce. To same i pro BIO puvod potravin. Dekuji Martina
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:04)
Dobrý den, na obalu potraviny je uveden vždy výrobce nebo balírna, eventuálně přímý prodejce. Původ je značen u hovězího masa, olivového oleje, vajec, medu, nicméně např. u mléčných výrobků lze výrobce odvodit z označení v oválu - ted CZ v případě českého výrobku.
OTÁZKA (16.2.2012 13:42) Vodáková Petra
Dobrý den. Je možné se nějak bránit proti tomu, že ve většině obchodů u pečiva nejsou uvedeny žádné údaje - typ mouky, spotřeba, suroviny, hodnoty apod.? Děkuji Petra.
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:06)
To je, bohužel, problém nebalených výrobků. Na pečivu musí být podle legislativy uveden pouze název, množství a datum spotřeby. Podle nové legislativy budou navíc uvedeny alergeny.
OTÁZKA (16.2.2012 14:06) Adam
Je poviností obchodníka informovat na požádání o složení nebalanehého pečiva? Jakou by to mělo mít formu? Mají mít nějaký papír se složením výrobku, nebo stačí ustní informace?
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:06)
není, viz odpověď na předchozí otázku.
OTÁZKA (17.2.2012 18:58) Terez
Dobrý večer. :) JAK tedy poznat, že potravina je SKUTEČNĚ z ČR?? Díky, Terez :)
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:07)
Viz odpověď na předchozí otázku ohledně potravin nebo www.foodnet.cz - Informace k Českému výrobku
OTÁZKA (20.2.2012 11:19) Josef Rohlík
Dobrý den, občas nakupuji potraviny ve vietnamských "večerkách", prochází i toto zboží kontrolou? Zejm. by mě zajímaly různé asijské nudle a další exotický sortiment jako např. nakládaný bambus, rybí omáčky atd. Moc děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:08)
Mělo by procházet standardní kontrlou SZPI nebo SVS (podle druhu výrobku). Obrattě se, prosím, s dotazem na příslušné dozorové orgány.
OTÁZKA (20.2.2012 12:42) Adam
Dobrý den, paní Večeřová, zajímalo by mě, jak je to s minimální trvanlivostí výrobků. Je to opravdu jen doporučená doba a tudíž můžu potraviny sníst i 2-3 dny po uplynutí této lhůty? Jak je možné, že existují obchody (Levné potraviny), kde prodávají zboží (jídlo) s prošlou trvanlivostí? Mají nějakou výjimku ze zákona? Díky, A.
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:09)
Minimální trvanlivost výrobku stanoví výrobce, potravina musí být bezpečná. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze prodávat jen když jsou označeny jako prošlé a zdravotně nezávadné.
OTÁZKA (20.2.2012 13:04) Emailenka
ještě se zeptám, jak je to s kvalitou tzv. rozpékaného pečiva v hypermarketech (zamrazí se a rozpečou se až na místě v obchodě)? Jaké jsou tam přídatné látky a hrozí nějaká rizika při požití, například u malých dětí?
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:11)
Ano, zamrazí se a rozpeče v obchodě. Rizika nedokážu posoudit, zkuste se obrátit na Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů.
OTÁZKA (20.2.2012 13:25) Bohumila
Bude prosím znovu navrženo, že na potravině musí být uvedena země původu ? Případně velikost písma ?A zejména výrobce ? (nikoliv jen dovozce či prodejce) Toto mi v zákoně chybí. A pokud jde o uvedení obsahu transtuků, tento údaj také. Děkuji. bohumila
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:12)
Ano, od 13. 12. 2014 bude na mase uvedena země původu, v požadované velikosti písma 0,9, resp. 1,2 mm, budou zde označeny i alergeny. Tyto povinnosti jsou stanoveny celoevropsky pro všechny. Značení "transtuků" nebude od tohoto data povoleno.
OTÁZKA (20.2.2012 13:47) Hanka
Dobrý den paní Večeřová , jak postupujete při nákupu potravin vy sama? Na Co si v první řadě mám dát pozor při nákupu potranin. Děkuji Hanka
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:13)
Čtu pečlivě složení potravin a dávám přednost českým značkám, u kterých mám jistotu českého původu.
OTÁZKA (20.2.2012 13:52) Eso
Je to, že je výrobek s Česka dnes opravdu nějakou zárukou vyšší kvality, nebo je to třeba naopak?
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:14)
Jak u nás, tak v zahraničí jsou kvalitní a nekvalitní výrobky. Je potřeba se řídit složením výrobku.
OTÁZKA (16.2.2012 13:44) Semenec IIvan
Proč nepadají hlavy majitelům ale pouze pracovníkům .Není přece možné aby se skladník rozhodoval co přelepí ,přebalí apd. sám !?
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:16)
Máte pravdu, jde o systémovou záležitost, špatně nastavené normy vnitřní kontroly v řetězcích. Pokud by to bylo záležitostí jednotlivých pracovníků´, nevyskytoval by se tento problém ve více řetězcích a prodejnách.
OTÁZKA (16.2.2012 14:01) Kalábová
Dobrý den, kupujeme stejný výrobek, když je a není "v akci"? děkuji
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:16)
Ano, kupujete
OTÁZKA (16.2.2012 14:21) Jirka
Proč není udělována maximální výše pokuty za každý další opakující se případ? Jestliže byl řetězec již jednou v minulosti pokutou potrestán za klamání spotřebitele nesprávně uvedeným, dokonce úmyslně nesprávně uvedeným, údajem o trvanlivosti zboží a on se dopouští tohoto přestupku znovu, tak by přece měla být uložena pokuta v nejvyšší možné výši a to opakovaně při všech dalších pochybeních (klamavém a podvodném chování). Vždyť obchodní řetězec svým chování způsobuje veřejné ohrožení, tzn. vypuknutí infekčních onemocnění s následkem smrti skupiny obyvatelstva, tak proč státní správa dostatečně nechrání zájmy občanů ???
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:17)
Omlouvám se, to je dotaz na dozorový orgán - www.szpi.gov.cz nebo www.svscr.cz
OTÁZKA (16.2.2012 15:02) V.Stejskal
Jak může PENNY market prodávat vakuově zabalené drůbeží špekáčky,které jsou vyrobeny z drůbežího masa a jak to může někdo takto vůvec pojmenovat?Několik let na zpět špekáčky, které nesplňovali svým složením (vepřové a hovězí maso,špek)cca 80 až 85% masa zbytek přísady.Nesměli být nazývany špekáčky výrobce je nazval opekáčky apod.Tak nechápu jak se může výrobek vyrobený ze strojně odděleného drůbežího masa nazývat špekáček.Děkuji za odpověd.
ODPOVĚĎ (20.2.2012 14:20)
špekáček musí buď splňovat recepturu podle vyhlášky č. 326 nebo jako zaručená tradiční specialita, podle receptury pro toto chráněné označení. Vyhláška připouští, že může existovat drůbeží špekáček, ale je tam uvedeno přesné složení. Pokud nesplňuje ani jednu z těchto receptur, nesmí se jmenovat špekáček - viz různé opékáčky, táboráčky apod.