3. září 2009 18:10 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Sobotka: Stanoviska k Melčákově
stížnosti dostane ÚS nejdéle zítra

Předseda Senátu Přemysl Sobotka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Předseda Senátu Přemysl Sobotka. | foto: Jakub HněvkovskýLidové noviny
PRAHA Nejpozději v pátek by měl mít Ústavní soud k dispozici parlamentní stanoviska ke stížnosti poslance Miloše Melčáka ohledně rozpuštění současné Poslanecké sněmovny. Vyplynulo to z vyjádření zástupců obou parlamentních komor pro ČTK. Prezident ani vláda stanoviska předkládat nemusejí, nejsou v případě Melčákovy stížnosti účastníky řízení.

"Legislativa na tom pracuje a během dnešního večera, nejdéle zítra ráno (stanovisko) odejde kurýrní poštou do Brna, aby to měli přes víkend ústavní soudci k dispozici a mohli studovat i náš pohled na svět," uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Obdobně mluvčí předsedy sněmovny Kristýna Landová uvedla, že na stanovisku sněmovny se pracuje a mělo by být hotové ještě dnes.

O urychlené poskytnutí stanovisek požádal účastníky řízení Ústavní soud ve středu. Veřejné slyšení k Melčákově stížnosti naplánoval na čtvrtek 10. září.

Senátní stanovisko podle předsedy horní komory bude obsahovat obhajobu, proč Senát schválil zpochybněný jednorázový ústavní zákon jako jediné v době jeho přijetí schůdné cestě k řešení tehdejší krize po svržení vlády Mirka Topolánka.

Sobotka zdůraznil, že zákon byl senátem schválen podle všech pravidel pro schvalování zákonů. "Ústavní většina byla výrazná a já nevidím důvod, proč bychom neobhajovali své stanovisko," řekl.

Součástí stanoviska bývá i stenozáznam z projednávání napadené normy, proti níž se i mezi senátory našli kritické a odmítavé hlasy. K nejrazantnějším kritikům patřil místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), který se následně pokusil shromáždit podpisy pro ústavní stížnost na další jednorázovou úpravu ústavy.

"Stejný senátor v roce 1998 zvedl pozitivně ruku pro prakticky totožné znění, a nevadilo mu to tak moc," podotkl Sobotka.

Pithart svůj souhlas z doby před 11 lety označil za chybu a zdůvodnil jej tím, že postup podle ústavy by znamenal spojení voleb do sněmovny a Senátu, což by smazalo odlišné rozložení politických sil v obou komorách. Sněmovní a senátní volby však v budoucnu zřejmě budou spojeny, ať už se letos budou poslanci volit podle napadeného zákona, nebo podle chystané ústavní novely.

V červnu by se pak v Česku konaly jen evropské volby, ostatní by byly na podzim, pokud opět nebude sněmovna rozpuštěna před koncem svého volebního období.