Přípravy na výrobu špízu nebyly vůbec jednoduché. "Museli jsme jej přivézt po částech a teprve v Kladně jsme ho skládali dohromady. Nedalo by se to celé udělat až na místě," vysvětlil Kubec. K tomu, aby byl špíz správně propečený, posloužilo koryto s dřevěným uhlím.
Pochoutka kromě nezbytné zeleniny obsahovala vepřovou krkovici, drůběží maso a speciální hovězí maso dovezené až z Uruquaye. "Uruquayské velvyslenectví převzalo nad přípravou rekordního špízu záštitu, kromě masa dodalo také speciální směs koření," podotkl Kubec. Uruguayské hovězí je prý celosvětově uznáváno jako jedno z nejkvalitnějších mas.
Propečený špíz nezůstane ležet ladem, organizátoři počítají s jeho rozprodáním přítomným divákům. Výtěžek prodeje by pak měl podle Kubce pomoci postiženým dětem. "Nedovedu odhadnout, kolik vybereme, ale účast tu je opravdu hojná. Jsou tu stovky lidí, určitě jsme překonali účast z minulých ročníků," dodal Kubec.
Oslavy svatého Vařince se konají již podvanácté, Kladno hostí tuto kulinářskou a kulturní událost pošesté. Na programu oblíbeného svátku patrona kuchařů a cukrářů je kromě soutěže kuchařských týmů také klání v pojídání bramborových knedlíků, vykrajování motivů do vodních melounů, cukrářská školička nebo modelování z čokolády a marcipánu.
Svatý Vavřinec, patron všech kuchařů, pivovarníků, knihovníků, pradlen, studentů, hostinských a cukrářů, pocházel ze Španělska. V roce 257 našeho letopočtu byl strážcem chrámového pokladu v Římě. Legenda vypravuje, že byl vyzván, aby chrámový poklad vydal státní pokladně. Místo toho však císaři Valeriánovi přivedl vdovy, sirotky, chudé a starce, které označil za svůj největší majetek. Císař ho nechal zaživa upéct na roštu.
Památka svatého Vavřince se slaví 10. srpna.