Pavel Šrut, spisovatel a textař
Kdysi dávno se na večírcích u Jana Vodňanského popíjel Stalinův hněv, jehož zcela ničivý základ tvořilo šumavské víno dochucené rumem, griotkou a pro patřičné napěnění navíc sektem. Pívávali jsme to hlavně na silvestra, a to pomocí naběraček. Chutnalo to sice naprosto příšerně, ale bylo to velmi účinné, což byl ostatně hlavní důvod konzumace tohoto koktejlu.
Karel Haloun, grafik
Mám rád alkohol, takže kombinovat griotku, zelenou a vaječný koňak a pít tuhle míchanici zvanou semafor mi připadá jako hrdelní zločin. Ale přiznám se, že jsem svého času zkoušel šakalí dech, který v sobě ukrýval kombinaci svařeného vína a rumu – tedy jakýsi svařák a grog v jedné sklenici. Nebylo to špatné, dokonce bych výsledek označil slovem chutné, ale následky mají jen jedno jediné pojmenování – tragické!
Aleš Brichta, AB Band
Sám dávám přednost pivu či kvalitním destilátům, ale ani mně se svého času nevyhnula příležitostná ochutnávka pravých českých míchaček. Populární byl v kapele čertík Bertík, který vznikl kombinací rumu a griotky. Náš kytarista, řečený Rohlík, však dával přednost takzvanému Harryho koktejlu – pro jeho přípravu bylo zapotřebí nalít do jedné sklenice zelenou, rum, pivo a kofolu. To jsem zkusil jen jednou, ale tu chuť a následky si pamatuji dodnes!
Ondřej Hejma (Žlutý pes)
V určitém období byl specialitou na Hanspaulce takzvaný hanspaulský sklepmistr. Tento koktejl, který se skládal z lihobenzinu a kofoly, vymyslel náš tehdejší autodopravce, řečený Gik, který měl přístup k denaturovanému lihu, jenž byl zadarmo. Nešlo o žádný chuťový ohňostroj, kofola se do lihobenzinu přidávala v podstatě jen kvůli přehlušení nevalné chuti denaturovaného lihu, ale účinky měl tento drink velmi razantní!
Ivan Hlas, zpěvák
Můj bratr holdoval koktejlu, který nazýval cucánek – skládal se z půl litru vodky a půl litru žluté limonády. My dávali přednost drinku nazývanému šavle meče, jejž tvořil vyvážený poměr griotky a rumu. Nesmělo se ho však vypít příliš, jinak druhý den člověk nevěděl, kde má hlavu. Občas se to ovšem dalo spravit takzvanou jitrničkou s křenem, což bylo kafe s rumem. Ale ani to se nesmělo přehnat! Můj kamarád Jarda Linka jednou vypil těchto jitrniček s křenem dvaatřicet! Bohužel už je po smrti...
Jan Haubert, (Visací zámek)
Jsem zásadový člověk, a tak na Mikuláše zásadně piji čerta. Tento lidový koktejl, jenž se skládá z tuzemského rumu a griotky, vyvolává příjemné teplo, kterého je v prosinci třeba. Na silvestra pak přichází na řadu proslulý bostonský škrtič, jenž vznikne, když se pivo smísí s pravým šampaňským či tuzemským sektem, důvěrně známou bohemkou. Účinek je zaručen v obou případech!
Michal Ambrož (Hudba Praha)
Mí vesničtí sousedé si s oblibou objednávají bábu s dědkem, čili griotku s rumem. Já ze všech tuzemských míchanic dodnes holduji pouze kávě s rumem, nazývané kofila, někdy též přezdívané tatra s vlekem. Z tradičních českých koktejlů jsem vyzkoušel akorát šakalí dech, který existuje v mnoha variantách, ale já tenkrát kombinoval svařené víno a rum; někdo to taky nazývá námořnický grog. A dodnes si pamatuji, jak jsem se jednou zcela zničil proslulou bílou medvědicí, edy kombinací sektu a vodky. právně by tento koktejl měl míchat vodku, nejlépe ruskou, s pravým šampaňským, ale kde by se našinec v dobách reálného socialismu dobral pěnivého moku z oblasti Champagne? Lidová bohemka musela stačit. A taky stačila! Rovněž jsme občas s kapelou pívávali Bloody Mary – recept na koktejl z vodky a rajčatového džusu měl každý z nás vlastní – někdo dochucoval tabascem, jiný worchestrem, občas stačila sójovka, k tomu sůl a pepř, ale základ byl pevně daný. Proto nás tolik překvapilo, když nám v jednom motorestu kdesi na pomezí Moravy a Slovenska přinesli tenhle nápoj v podobě koktejlu z rumu a griotky! Raději jsme to ani nezkoušeli...